ostatné

Ako Nestlé prehral vojnu s kapsulami

Ako Nestlé prehral vojnu s kapsulami
Anonim

Proces Nestlé v Dusseldorfe skončil neúspechom pre najväčšieho výrobcu potravín na svete. Súd zamietol žiadosť Nestle o dočasný zákaz konkurentov, aby sa káva z kapsúl stala kompatibilnou s kávovarmi Nespresso.

Image

Nestle, stále monopolista na trhu s kávou s kapsulami, sa obrátil na súd hneď potom, ako niekoľko spoločností vydávalo svoje výrobky v kapsulách kompatibilných s kávovarmi Nespresso spoločnosti Nestle. Medzi tieto spoločnosti patria Master Blenders 1753, Betron DE a Ethical Coffee. Nestle sa domnievala, že to porušuje jej práva duševného vlastníctva.

Je potrebné poznamenať, že vydanie tohto kávovaru minulý rok prinieslo spoločnosti 3, 5 milióna švajčiarskych frankov, čo ponecháva asi 4% celkových výnosov spoločnosti Nestle. A tržby spoločnosti Nespresso každý rok vzrástli o 20%. Vzhľadom na to všetko, ako aj na skutočnosť, že nové kapsuly sú omnoho lacnejšie, je pobúrenie jedného z najväčších výrobcov potravín pochopiteľné.

Düsseldorfský súd však odmietol vyhovieť súdnemu konaniu spoločnosti Nestle, pretože v patentových spisoch spoločnosti nenašiel klauzuly o práve vyrábať kapsuly pre stroje Nespresso výlučne švajčiarskymi spoločnosťami. Podľa súdu nie sú kapsuly kľúčovou súčasťou kávovaru a nemajú nárok na samostatnú ochranu. Súd tiež poznamenal, že pri kúpe tohto zariadenia kupujúci nadobúda všetky práva naň, čo mu umožňuje rozhodnúť sa, ktoré kapsuly použiť.

Po tomto rozhodnutí klesli akcie Nestle v Zürichu o 1, 1%, do konca obchodovania sa však opäť zvýšili na 0, 6%. Podľa známych analytikov je toto vypočutie iba začiatkom vzplanutia vojnových kapsúl. Zástupcovia spoločnosti Nestle už v skutočnosti uviedli, že sa proti tomuto rozhodnutiu súdu odvolajú, pretože sú si istí svojimi argumentmi a potrebou chrániť duševné vlastníctvo.

Odporúčaná