obchodné

Ako určiť zisk podniku

Ako určiť zisk podniku

Video: Ce je P/E RATIO pomer Ceny akcie k ziskom jej firmy a ako mozme urcit HODNOTU FIRMY a CENU AKCIE 2024, Júl

Video: Ce je P/E RATIO pomer Ceny akcie k ziskom jej firmy a ako mozme urcit HODNOTU FIRMY a CENU AKCIE 2024, Júl
Anonim

Podľa výsledkov svojej hlavnej činnosti spoločnosť dostáva určitý príjem. Táto suma po odpočítaní všetkých nákladov na výrobu a predaj výrobkov, ako aj daní, predstavuje čistý zisk. Existuje niekoľko spôsobov, ako určiť zisk podniku.

Image

Návod na použitie

1

Činnosť výrobcu sa môže považovať za pomerne účinnú, ak je ziskové rozpätie kladné. Toto je často ťažké dosiahnuť, najmä vzhľadom na silnú konkurenciu na trhu. V jednej oblasti pracuje niekoľko desiatok až tisícok firiem, ktoré vyrábajú podobné výrobky.

2

Výber je vždy na kupujúcom, preto je dôležité ho zaujímať, aby sa jeho produkty stali príťažlivejšími, a to aj za cenu. Potom môže spoločnosť získať slušný príjem, ale zisk nezohľadňuje iba túto hodnotu, ale aj početné náklady spojené s nákupom surovín, platením pracovnej doby, nákupom alebo prenájmom zariadenia, dopravou atď.

3

Na určenie skutočného zisku podniku by ste mali od hlavného príjmu odpočítať celkovú sumu zdaniteľných nákladov. Na tento účel potrebujete správne údaje v súvahe, ktorá zohľadňuje všetky pohyby prostriedkov na príslušných účtoch:

ПП = ОД - ЯИ, kde ПП - zisk podniku, ОД - príjem z hlavnej činnosti, ND - zrejmé náklady.

4

Explicitné náklady sú výrobné náklady. Tieto zahŕňajú náklady na hlavnú výrobu, prenájom priestorov, skladov, kancelárií, ako aj platby za služby vývojových inžinierov, právnikov, obchodníkov, manažérov, účtovníkov atď. Inými slovami, za to, aby sa produkt objavil na trhu a kúpil, pracuje celý tím špecialistov, Vynakladá sa veľké množstvo zdrojov. Možno konštatovať, že jedným zo spôsobov, ako zvýšiť zisky, je vyvinúť metódy na zníženie výrobných nákladov.

5

Namiesto účtovného zisku, ktorý sa objavuje v správach, finanční analytici uprednostňujú výpočet ekonomického zisku. Táto hodnota jasnejšie ukazuje, ako účinná je zvolená výrobná stratégia. Rovná sa rozdielu medzi skutočným ziskom a tzv. Implicitnými nákladmi:

EP = PP - NI.

6

Implicitné náklady nie sú zdokumentované. Predstavujú alternatívny príjem, ktorý by spoločnosti mohol priniesť výber ďalších podmienok na predaj jej zdrojov: hotovosť, práca, majetok a iné.

7

V snahe dosiahnuť príjmy výrobcovia niekedy zabudnú, že kvalita ich výrobkov môže utrpieť. V tomto prípade porušujú hlavné podnikateľské prikázanie, ktoré naznačuje nadradenosť dopytu nad ponukou. Hlavným zdrojom zisku sú peniaze spotrebiteľa a nedá ich za výrobok, ktorý už nevyhovuje jeho fyzickým alebo estetickým potrebám.

Odporúčaná