obchodné

Ako určiť rast produktu

Ako určiť rast produktu

Video: Want to be happy? Be grateful | David Steindl-Rast 2024, Júl

Video: Want to be happy? Be grateful | David Steindl-Rast 2024, Júl
Anonim

Zvýšenie výroby v podniku predstavuje zvýšenie takého ekonomického ukazovateľa, ako je počet vyrobených tovarov vo vzťahu k ich základnej hodnote a počiatočnej hodnote.

Image

Návod na použitie

1

Určite zvýšenie výroby v spoločnosti zvýšením miery produktivity práce. Zároveň množstvo kľúčových faktorov, ktoré sa delia na extenzívne (kvantitatívne) a intenzívne, tj kvalitatívne rastové faktory, ktoré charakterizujú stupeň aplikácie kvantitatívnych faktorov, súčasne a priamo ovplyvňuje zmenu objemu výroby.

2

Vypočítajte množstvo rozsiahlych faktorov. Za týmto účelom pridajte nasledujúce ukazovatele: počet zamestnancov, náklady na fixné aktíva, náklady na materiálne zdroje a kapitálové náklady.

3

Vypočítajte súčet intenzívnych faktorov. Na tento účel pridajte potrebné ukazovatele: produktivitu práce, kapitálovú produktivitu, spotrebu materiálu a kapitálovú náročnosť.

4

Vypočítajte mieru zvýšenia výroby. K dispozícii sú napríklad tieto údaje: objem výroby za rok 2010 je 100 tisíc rubľov a za rok 2011 - 150 tisíc rubľov. V tomto prípade je potrebné vypočítať celkovú zmenu objemu výroby: 150 - 100 = 50.

5

Nájdite zmenu, zvýšenie počtu zamestnancov. Za týmto účelom odpočítajte dostupné údaje za predchádzajúci rok od počtu pracovníkov za tento rok.

6

Určte veľkosť rastu výroby v spoločnosti zmenou hodnoty produktivity práce. Vypočítajte priemerný výkon na zamestnanca (produktivita práce) a vynásobte ho počtom zamestnancov.

7

Vypočítajte veľkosť rastu produkcie, keď sa zmení počet zamestnancov. V tomto prípade by sa mal zvýšiť počet zamestnancov vynásobiť priemernou produkciou na zamestnanca (produktivita práce). Súčasne je vždy nemožné dosiahnuť rast objemu výroby zvýšením iba kvantitatívnych faktorov, preto je potrebné čo najlepšie využiť všetky zdroje, ktoré sú k dispozícii v danom podniku, tj zintenzívnením výroby.

vypočítať prírastky produktivity práce

Odporúčaná