ostatné

Ako určiť veľkosť objednávky a strán

Ako určiť veľkosť objednávky a strán

Video: Q & A with GSD 019 with CC 2024, Júl

Video: Q & A with GSD 019 with CC 2024, Júl
Anonim

Preprava tovaru je lacnejšia, čím väčšia je veľkosť zásielky. Súčasne náklady na skladovanie bránia nákupu výrobkov v príliš veľkých objemoch. Čím viac tovaru je dodávané naraz, tým vyššie je a tým menej racionálne využívané skladové priestory. Na vyriešenie tohto problému je potrebné správne vypočítať optimálnu veľkosť dávky.

Image

Návod na použitie

1

Výpočet optimálnej úrovne zásob vám umožňuje určiť veľkosť dávky, pri ktorej sú celkové náklady na skladovanie a dodanie minimálne.

2

Na výpočet požadovaného množstva tovaru v jednej dávke je potrebné určiť tri ukazovatele: celkové náklady na vybavenie objednávky, náklady na skladovanie na jednotku výstupu a celkovú spotrebu za dané obdobie.

3

Náklady na vybavenie objednávky pozostávajú z ukazovateľov, ako sú: príprava a údržba zmlúv, preprava, tok dokumentov a telefonické rozhovory a mzda zamestnanca zásobovacieho oddelenia.

4

Údaje o mzdách, rokovaniach a pracovnom postupe sa zisťujú za zúčtovacie obdobie a vydelia sa počtom kusov tovaru, ktorý bol v tomto čase prijatý do skladu.

5

Prepravné náklady sa počítajú aj na jednotku tovaru. Zhrňte získané ukazovatele a označte ich C0.

6

Ďalším ukazovateľom, ktorý budete potrebovať pre výpočty, sú skladovacie náklady na jednotku výstupu. Ak ju chcete určiť, vypočítajte si, koľko každý mesiac vás stojí údržba skladu. Tieto údaje zahŕňajú dane z nájmu alebo z majetku, ak k vám patrí sklad, plat zamestnancov skladu a pomôcky.

7

Vypočítajte priemerný obrat skladu za mesiac v základných jednotkách (kilogramy alebo kusy). Vydelením nákladov na údržbu skladu hodnotou obratu zistíte, koľko stojí mesiac skladovanie jednotky tovaru. Označte tento indikátor H.

8

Posledným ukazovateľom je objem spotreby za dané obdobie. Je to iba objem predaja alebo objem výroby za vykazované obdobie v základných jednotkách. Označte ho ako Q.

9

Teraz nahraďte tri metriky do vzorca známeho ako Wilsonov vzorec.

Image

10

Získaný výsledok q je veľkosť dávky, pri ktorej budú celkové náklady minimálne. Nezabudnite ho zaokrúhliť v závislosti od množstva balení. Ak teda získate optimálnu veľkosť dávky 3608 kusov a objednané produkty sa dodávajú v násobkoch 20, zaokrúhlite prijatú sumu na 3600 ks.

Venujte pozornosť

Wilsonova klasická receptúra ​​sa v logistike bežne používa. Vypočítava sa pre tieto pracovné podmienky: nemožnosť deficitu, okamžitý charakter doplňovania úrovne zásob a postupná miera spotreby tovaru.

Existuje niekoľko rôznych úprav vzorca, v závislosti od konkrétnych pracovných podmienok podniku, napríklad od možnosti alebo nemožnosti deficitu, postupného doplňovania zásob alebo iných údajov.

Odporúčaná