Obchodné riadenie

Ako určiť maloobchodnú cenu tovaru

Ako určiť maloobchodnú cenu tovaru

Video: Inflation Overview | Inflation | Finance & Capital Markets | Khan Academy 2024, Júl

Video: Inflation Overview | Inflation | Finance & Capital Markets | Khan Academy 2024, Júl
Anonim

Tvorba maloobchodných cien je dôležitou fázou podnikateľskej činnosti. Koncepcia je založená na ziskovosti obchodnej spoločnosti na kompetentnom stanovovaní cien. Na stanovenie maloobchodnej ceny tovaru sa odporúča použiť niekoľko metód, ktoré sa navzájom dopĺňajú.

Image

Budete potrebovať

  • - analýza konkurenčných cien;

  • - nákladové účtovníctvo.

Návod na použitie

1

Analyzujte maloobchodnú cenu podobných výrobkov vo svojej kategórii. Starostlivo porovnajte výrobky na trhu. Rovnaké meno sa môže pri bližšom preskúmaní výrazne líšiť, čo samozrejme ovplyvní konečnú cenu. Zohľadnite tiež slávu značky: široko inzerované produkty majú tendenciu stáť vysoko nad menej bežnými výrobkami.

2

Vytvorte cenu na základe variabilných a fixných nákladov na predaj produktu. Určte, aké náklady vzniknú na jednotku výstupu. Zároveň zvážte nielen priame náklady na dodanie, skladovanie a predaj. Nezabudnite na fixné náklady, ako sú dane, elektrina, mzdy atď. Maloobchodná cena výrobku by mala pokryť všetky tieto náklady a zároveň by mala poskytovať určitú úroveň ziskovosti.

3

Pokiaľ ide o zriedkavé alebo exkluzívne výrobky, maloobchodné ceny závisia viac od vašej podnikateľskej intuície. Napríklad marža pre exotické ovocie alebo ručne vyrábané šperky môže byť 800 - 1000%. Väčšina kupujúcich si však pravdepodobne uvedomuje, že náklady na zakúpený tovar môžu byť rádovo nižšie. Preto veľa ľudí ľahko platí 10 dolárov za mango, pretože vie, že v ktorejkoľvek juhoázijskej krajine je možné kúpiť toto ovocie za 1 dolár.

4

Pri stanovovaní ceny nového produktu použite stratégiu „skim krému“. Progresívny model mobilného telefónu, inovatívny krém, najnovšia kolekcia dizajnérov - výrobky podobných kategórií vo fáze uvedenia na trh vždy stoja drahšie. Zvážte túto skutočnosť, aby ste mohli postupne znižovať cenu, keď sa objaví veľa podobných výrobkov.

5

Vytvorte maloobchodnú cenu s prihliadnutím na následné zľavy. Táto technika má tiež psychologický vplyv na kupujúceho. Stanovte vopred vedome vysoké náklady. A po niekoľkých týždňoch zariadiť predaj, pričom zostane v rámci ziskovosti. Zároveň výrazné zníženie cien pritiahne zákazníkov a zvýši predaj.

Odporúčaná