Obchodné riadenie

Ako určiť úroveň ziskovosti

Ako určiť úroveň ziskovosti

Video: Martin Řezáč: Investice v roce 2021 2024, Júl

Video: Martin Řezáč: Investice v roce 2021 2024, Júl
Anonim

Pri analýze efektívnosti podniku je jedným z hlavných miest ziskovosť. Predstavuje také použitie finančných a materiálnych zdrojov, v ktorých spoločnosť, po uhradení všetkých nákladov, dosiahne zisk.

Image

Návod na použitie

1

Pri analýze ziskovosti podniku sa počíta niekoľko faktorov. Najdôležitejším ukazovateľom je návratnosť aktív. Definuje sa ako zisk zostávajúci k dispozícii spoločnosti vydelený priemernými nákladmi na aktíva. Na základe úrovne tohto ukazovateľa je možné posúdiť zisk, ktorý podnik získa z každého rubeľa, ktorý je v majetku.

2

Ziskovosť výroby alebo ziskovosť výrobnej činnosti sa definuje ako pomer zisku zostávajúceho k dispozícii podniku k celkovým nákladom na predaj. Namiesto čistého zisku sa pri výpočte tohto ukazovateľa môže použiť zisk z predaja výrobkov. Ziskovosť produktu ukazuje, aký zisk získa organizácia z každého rubeľa nákladov investovaných do výroby a predaja. Tento ukazovateľ sa dá vypočítať tak pre podnik ako celok, ako aj pre jeho jednotlivé jednotky alebo typy výrobkov.

3

Ďalším ukazovateľom ziskovosti je ziskovosť predaja. Vypočítava sa ako pomer zisku organizácie z predaja výrobkov k tržbám. Tento ukazovateľ poskytuje predstavu o podiele zisku na výške tržieb z predaja. Návratnosť predaja sa nazýva aj miera návratnosti.

4

Úroveň návratnosti investícií vyjadruje efektívnosť využívania prostriedkov, ktoré boli investované do rozvoja tohto podniku. Tento ukazovateľ sa počíta ako pomer zisku pred zdanením k súvahe mínus krátkodobé záväzky.

5

Významné miesto v analýze ziskovosti je ukazovateľ návratnosti vlastného kapitálu. Definuje sa ako zisk zostávajúci k dispozícii podniku vydelený výškou vlastného imania. Ak porovnáme tento ukazovateľ s úrovňou návratnosti aktív, môžeme konštatovať, že organizácia využíva finančnú páku (pôžičky a pôžičky) na zvýšenie ziskovosti.

návratnosť tržieb je definovaná ako pomer

Odporúčaná