management

Ako vypočítať zisk podniku

Ako vypočítať zisk podniku

Video: Příklad výpočet nákladů a zisku - Cvičení, Mikro2 (ekospace.cz) 2024, Júl

Video: Příklad výpočet nákladů a zisku - Cvičení, Mikro2 (ekospace.cz) 2024, Júl
Anonim

Pretože výpočet zisku podniku sa vzťahuje na manažérske účtovníctvo a ten zase nie je regulovaný nikým, takýto výpočet sa vytvára na základe potrieb riadenia jednotlivého podniku. Každá spoločnosť môže mať svoj vlastný spôsob výpočtu zisku.

Image

Návod na použitie

1

V závislosti od oblasti činnosti môže byť výpočet ziskov podniku jednoduchší alebo ťažší. Ak je teda podnik zapojený do obchodu, potom bude jeho výpočet pre neho ľahší ako pre priemyselný podnik. Univerzálny výpočet sa môže vykonať zúčtovaním počtu aktív na začiatku a na konci vykazovaného obdobia. Ak to chcete urobiť, musíte osobitne vypočítať rôzne typy aktív. Po prvé, ide o významné hodnoty. Patria sem materiály, ktoré sa nezúčastňujú výroby konečných výrobkov, napríklad vybavenie a kancelárske vybavenie. Toto aktívum možno vypočítať ako rozdiel medzi prijatím materiálov v podniku a ich odpísaním.

2

Ďalej sa za surové materiály považujú materiály potrebné na priamu výrobu hotových výrobkov. Uvažuje sa o odstránení zostatkov zo skladov a výroby. Spočítajte hotové výrobky, peniaze na pokladni a na bankový účet spoločnosti. Toto sú hlavné zdroje zisku pre podnik.

3

Okrem toho je dôležité nezabudnúť na peniaze na pokladni alebo na účet spoločností, ktoré sú vašimi partnermi, pôžičky, ktoré ste vydali, účtovateľné peniaze a dlhy zákazníkov. Bezprostredne za účelom výpočtu zisku podniku je potrebné zvážiť majetok, ako sú dlhy voči dodávateľom.

4

Takže po zaúčtovaní a porovnaní všetkých aktív na začiatku a na konci obdobia získate celkový zisk podniku. Výpočet tu však nekončí vždy, niekedy potrebujeme poznať súvahu, hrubý, daňový alebo čistý zisk podniku. Manažéri a akcionári podniku sa najčastejšie zaujímajú o čistý zisk. Vypočíta sa odpočítaním od súvahového zisku, ktorý predstavuje celkový zisk podniku prijatý za dané obdobie od všetkých druhov činností podniku, zaznamenaných v súvahe, daní, poplatkov, odpočtov a iných povinných platieb do rozpočtu.

Odporúčaná