Obchodné riadenie

Ako zostaviť graf dopytu

Ako zostaviť graf dopytu

Video: Excel - Grafy - Ako v Exceli vytvoriť graf 2024, Júl

Video: Excel - Grafy - Ako v Exceli vytvoriť graf 2024, Júl
Anonim

Dopyt je prvkom trhového mechanizmu. Je to určené solventnosťou kupujúceho, ktorý potrebuje tento typ produktu. Obrázok je vytvorený vo forme krivkového grafu, ktorý ukazuje, koľko produktov a za akú cenu sú ľudia ochotní kúpiť. A ako zostaviť harmonogram dopytu?

Image

Budete potrebovať

  • - list albumu;

  • - ceruzka;

  • - pravítko;

  • - guma.

Návod na použitie

1

Zhromaždite údaje potrebné na vytvorenie grafu dopytu. Je to cena konkrétneho produktu a počet ľudí, ktorí sú ochotní za to zaplatiť.

2

Nakreslite dve priamky - zvislé a vodorovné, vychádzajúce z jedného bodu v ľavom dolnom rohu hárku. Voľné konce pripevnite pomocou šípok, ktoré ukazujú smer, keď pokračujete v priamkach. Do hornej časti vertikálnej čiary napíšte „cena“ - označenie čísel umiestnených vertikálne. Na krajnú pravú stranu vodorovnej čiary napíšte „množstvo“, t. označenie čísel umiestnených vodorovne a označujúce počet spotrebiteľov.

3

Rozdeľte priamu os grafu na rovnaké krátke segmenty. Na každý „krok“ zvislej čiary odložte cenu tovaru, počnúc minimom umiestneným na dne a končiacim maximom umiestneným na vrchu. Pri vodorovných ťahoch usporiadajte čísla na základe analýzy údajov. Ak sa počet spotrebiteľov meria napríklad v jednotkách, napríklad u drahého tovaru, uveďte čísla do poriadku. Ak existujú desiatky, stovky atď., Potom celý počet spotrebiteľov rozdelte na rovnaké časti, z ktorých každý bude zodpovedať jednému segmentu.

4

Označte množinu bodov v grafe. Každý z bodov by mal byť priesečníkom dvoch konvenčných čiar, ktoré vychádzajú z osí grafu a označujú potrebné údaje.

5

Nakreslite krivku cez vytvorené body - bude to krivka dopytu, ktorá jasne preukáže závislosť objemu nákupu od ceny. tj čím nižšia je cena, tým viac zákazníkov nakupuje. Upozorňujeme, že za rovnakú cenu môže existovať niekoľko dopytových kriviek. Závisí to od potreby nákupu tohto produktu, ako aj od toho, či existujú náhradné výrobky podobné tomuto.

Odporúčaná