Obchodné riadenie

Ako zabrániť úniku dôležitých informácií zo spoločnosti

Obsah:

Ako zabrániť úniku dôležitých informácií zo spoločnosti

Video: Vedec Čekan: Na mutáciu z Južnej Afriky vakcína nemusí fungovať. Vieme však, čo s tým robiť 2024, Júl

Video: Vedec Čekan: Na mutáciu z Južnej Afriky vakcína nemusí fungovať. Vieme však, čo s tým robiť 2024, Júl
Anonim

Únik informácií je jedným z najbolestivejších problémov organizácie. Okrem straty peňazí môže organizácia prísť o svoj imidž, čo je pre ekonomiku spoločnosti úder. Okrem toho sprístupnenie výrobných technológií konkurentom môže viesť k zrušeniu pokusov spoločnosti zaujať na predajnom trhu výhodnejšie postavenie.

Image

Negatívne informačné únikové faktory

Negatívne následky v dôsledku úniku informácií možno kvalifikovať takto: neprijímanie výhod z poškodeného imidžu podniku; pokuty od regulačných orgánov; odškodnenie v prípade sporu; zníženie hodnoty zásob, keď sa na trhu objavia utajované informácie zasvätených osôb; stratené ponuky; strata investícií do vývoja nových technológií.

Typy úniku informácií

Existujú dva typy úniku majetkových informácií podniku: externý a interný. Ak vezmeme do úvahy tieto dva typy, môžeme dospieť k záveru, že vnútorný únik je oveľa nebezpečnejší ako externý. Aby sa predišlo vonkajšiemu úniku, bolo doteraz vyvinutých veľa špeciálnych programov ochrany. Sú to všetky druhy antivírusových programov a brán firewall. A vnútorná hrozba pochádza od zamestnancov, ktorí pracujú priamo v organizácii a majú prístup k utajovaným skutočnostiam.

Ľudia, ktorí predávajú utajované skutočnosti, sa nazývajú zasvätení. Škody spôsobené zasvätenými osobami sú oveľa väčšie ako škody spôsobené externým hackerom.

Odporúčaná