ostatné

Ako analyzovať príjmy a výdavky podniku

Ako analyzovať príjmy a výdavky podniku

Video: prof. Oldřich Rejnuš - Globální krize přichází 2024, Júl

Video: prof. Oldřich Rejnuš - Globální krize přichází 2024, Júl
Anonim

Analýza príjmov a výdavkov poskytuje informácie o výške výnosov a nákladov, zdrojoch zisku, príčinách strát a tiež podáva predstavu o finančných aktivitách spoločnosti ako celku. Práce na analýze výnosov a výdavkov sa vykonávajú na základe primárnych dokumentov a finančných výkazov podniku.

Image

Návod na použitie

1

Ekonomická analýza príjmov a výdavkov nám umožňuje posúdiť finančnú situáciu podniku, vyvodiť záver o jeho udržateľnosti. Analýza obsahuje presné a úplné údaje o výsledkoch spoločnosti za určité obdobie. Na základe analýzy výnosov a výdavkov je možné poskytnúť nielen súčasné hodnotenie finančnej situácie podniku, ale tiež urobiť predpovede na budúce obdobie.

2

Analýza vám umožňuje plánovať hospodársku činnosť podniku, stanoviť dlhodobé ciele, vypracovať stratégiu rozvoja. Ekonomická analýza príjmov a výdavkov je teda súčasťou strategického plánu rozvoja spoločnosti. Analýza príjmov a výdavkov je potrebná pri zmenách právnej formy podniku, napríklad pri jeho reorganizácii formou transformácie.

3

Pri analýze výnosov a výdavkov pomáhajú dokumenty finančného výkazníctva: Výkaz ziskov a strát, Súvaha, Výkaz o peňažných tokoch. Zdrojmi informácií sú aj primárne dokumenty: faktúry, dodacie faktúry, predajná kniha a iné. Užitočné údaje sú obsiahnuté aj v časti finančného plánu obchodného plánu spoločnosti. Potrebné informácie možno získať analýzou dynamiky hlavných technických a ekonomických ukazovateľov spoločnosti za posledné 3 roky.

4

Na základe analýzy dokumentov odborník dospel k záveru, že došlo k zvýšeniu ziskov, miere rastu predaja, ziskovosti predaja, tržbám z predaja výrobkov a iným. Existuje zlomový bod - objem predaja, pri ktorom spoločnosť nezískava príjem, ale tiež nenesie náklady. V tomto prípade konkrétne údaje poskytujú predstavu o tom, ako by mal byť predaj, aby spoločnosť mala rezervu na finančnú silu. Posúdenie faktorov ovplyvňujúcich ziskovosť a efektívnosť spoločnosti.

5

Analýza príjmov a výdavkov podniku umožňuje nielen posudzovať činnosti spoločnosti, ale pomáha aj manažmentu pri prijímaní správnych rozhodnutí vedenia. Analýza výsledkov finančných činností umožňuje vytvoriť také podmienky pre podnik, v ktorom bude udržiavať finančnú stabilitu. Analýza príjmov a výdavkov teda pomáha pri výbere najlepšej cesty z krízy, pri predpovedaní ziskovosti a pri posudzovaní potenciálnych rizík. Naopak, nečinnosť riadenia a podcenenie rizík môže viesť k platobnej neschopnosti, nedostatku finančných prostriedkov av dôsledku toho k bankrotu spoločnosti.

Venujte pozornosť

Analýza počíta štruktúru a dynamiku výnosov a výdavkov, ukazovatele hlavných činností, jadra a obežného majetku. Spoľahlivé a presné informácie sa vyhýbajú potenciálnym rizikám a hrozbám spoločnosti v procese jej činnosti.

Užitočné rady

Analýza príjmov a výdavkov je potrebná tak pre interné použitie (manažment a manažéri spoločnosti), ako aj pre externé použitie (investori, banky, potenciálni partneri).

Odporúčaná