Obchodné riadenie

Ako predávať tovar s DPH zaplatenou bez DPH

Ako predávať tovar s DPH zaplatenou bez DPH

Video: Ako fungujú podvody s DPH? | Ako funguje DPH? 2024, Júl

Video: Ako fungujú podvody s DPH? | Ako funguje DPH? 2024, Júl
Anonim

DPH je daň, ktorú platí každý podnikateľ a organizácia zapojená do predaja akéhokoľvek tovaru a služieb. Majitelia maloobchodných reťazcov často nakupujú tovar od dodávateľov bez rozpätia DPH. A v budúcnosti, podľa zákona, budú musieť platiť túto daň z obratu. Inými slovami, predávať tovar s DPH zakúpenou bez tohto rozpätia je nerentabilné, ale celkom realistické.

Image

Budete potrebovať

Kalkulačka, šeky a faktúry za nákup tovaru bez DPH.

Návod na použitie

1

Určite počiatočnú hodnotu tovaru, takže tovar je kúpený od dodávateľa bez prirážky k DPH. Aké sú náklady v príslušných dokumentoch? Povedzme, že kúpna cena spoločnosti je 100 rubľov.

2

Vypočítajte si DPH z tovaru. Pri tovare je potrebné vypočítať DPH vo výške 18% pôvodnej hodnoty tovaru. Zjednodušené daňové režimy oslobodzujú daňovníka od DPH za predaný tovar, a preto nemá nárok na ďalšie poplatky vo forme DPH. A ak spoločnosť podniká v oblasti DPH, manažment je povinný zaplatiť celú sumu DPH. V uvedenom príklade sa DPH rovná:

(120 * 18%) / 100% = 21, 6 rubľov. DPH vypočítaná pre tento tovar je 21, 6 rubľov.

To znamená, že náklady na predaný tovar vrátane DPH (náklady na tovar zakúpený od dodávateľa + DPH) sa rovnajú:

120 + 21, 6 = 141, 6 rubľov.

Image

3

Pridajte obchodné rozpätie. Marža pre tento typ produktu je 30%. Konečné náklady na tovar (budúce príjmy z predaja tohto výrobku) sa potom vypočítajú ako:

141, 6 + 30% = 184 rubľov 08 kopeckov.

4

Prevod DPH: Po predaji tovaru do rozpočtu bude potrebné previesť daň z pridanej hodnoty vo výške 18%:

(184, 08 * 18%) / 100% = 33 rubľov 13 kopeck.

5

Vypočítajte zisk podniku Vypočítava sa konečný zisk podniku, ktorý sa rovná príjmu mínus zaplatená daň a nákladom na tovar, ktorý bol zakúpený od dodávateľov.

184, 08 - 33, 13 - 120 = 30 rubľov 95 kopeckov, čím je teda vyššia marža produktu, tým výhodnejšie je predávať tovar nakúpený bez DPH. Podniky, ktoré pôsobia v základnom daňovom režime a platia DPH povinne, spravidla nepracujú s dodávateľskými organizáciami, ktoré pôsobia v iných (zjednodušených) daňových systémoch.

Venujte pozornosť

Organizácie, ktoré pracujú na zjednodušenom daňovom systéme, často odmietajú spolupracovať tie podniky, ktoré pravidelne platia DPH. To môže v konečnom dôsledku ovplyvniť zisk dodávateľa, ktorý predáva svoje výrobky bez DPH.

Webová stránka pre podnikateľov

Odporúčaná