Obchodné riadenie

Ako predávať šperky

Ako predávať šperky

Video: Oteckovia (482) - v piatok 4. 12. 2020 o 17:55 na TV Markíza 2024, Júl

Video: Oteckovia (482) - v piatok 4. 12. 2020 o 17:55 na TV Markíza 2024, Júl
Anonim

Šperky, šperky vyrobené z drahých kovov a kameňov nepatria do každodenného tovaru. Ich predaj je regulovaný osobitnými normami stanovenými normatívne. Tieto pravidlá obsahujúce obmedzenia predaja šperkov sú záväzné pre všetky podnikateľské subjekty. Najprv by ste mali vedieť, že šperky uvedené v pravidlách sa predávajú iba na základe licencie.

Image

Budete potrebovať

  • - licencia

  • - špecializovaný obchod alebo oddelenie

Návod na použitie

1

Maloobchod s šperkami sa môže uskutočňovať prostredníctvom špecializovanej obchodnej siete vrátane klenotníckych predajní a príslušných oddelení obchodných domov. Predaj takýchto výrobkov v malej maloobchodnej sieti, na trhoch as rukami je zakázaný.

2

Existujúce požiadavky ukladajú obchodom a oddeleniam zaoberajúcim sa predajom šperkov povinnosť mať váhy na meranie hmotnosti zodpovedajúcich druhov a triedy presnosti. V takom prípade musia mať meracie prístroje štátnu značku a musia sa skúšať spôsobom predpísaným regulačnými predpismi.

3

Osobitné požiadavky sa kladú aj na zamestnancov podnikov zapojených do služieb zákazníkom. Musia byť odborne vyškolení, poznať rozsah a vlastnosti tovaru vrátane mien drahých kovov, ich vzoriek, mien kameňov, ich farby, hmotnosti, tvaru rezu.

4

Predajca by mal byť schopný dať kupujúcemu kvalifikovanú radu pri výbere produktu a prevode na kupujúceho, ktorý spĺňa kvalitatívne požiadavky.

5

Kupujúci si môže slobodne vybrať produkt, skontrolovať jeho kvalitu, úplnosť, hmotnosť a cenu. Kupujúci má právo požadovať od predávajúceho, aby mu poskytol kontrolné a meracie zariadenie a doklady potvrdzujúce cenu výrobku.

6

Šperky nepodliehajú vráteniu a výmene v správnej kvalite.

7

Ak sa zistí, že výrobok je chybný alebo sfalšovaný, kupujúci môže požadovať, aby organizácia, ktorá mu výrobok predala, bezplatne odstránila vady, nahradila náklady na odstránenie vád, vymenila výrobok za podobný, znížila cenu a nahradila spôsobené straty.

8

Predávané šperky by mali obsahovať označenie, ktoré obsahuje informácie o názve produktu, ochrannej známke výrobcu a názve kovovej zliatiny. Musí sa tiež pripevniť vzorka, hmotnosť výrobku, cena za gram alebo cena celého výrobku.

9

Predávané šperky musia mať zapečatené ochranné známky, ktoré sú pripevnené k závažiu pomocou nite. V niektorých prípadoch môže byť ochranná známka v samostatnom obale.

10

Je zakázané obchodovať so šperkami bez potlače štátnej skúšky.

11

Predaj šperkov sa uskutočňuje prostredníctvom potvrdenky o predaji, ktorá sa vydáva v dvoch kópiách, z ktorých jedna sa vydáva kupujúcemu.

12

Upozorňujeme tiež, že šperky, konkrétne šperky vyrobené z drahých kovov, drahokamov, polodrahokamov, sa musia predávať prísne v samostatných obaloch.

  • Maloobchodné pravidlá pre šperky a iné výrobky z drahých kovov
  • ako predávať šperky

Odporúčaná