Obchodné riadenie

Ako vykonať analýzu ziskovosti

Ako vykonať analýzu ziskovosti

Video: iCON by Coface - Your new business information platform - Insights for trade 2024, Júl

Video: iCON by Coface - Your new business information platform - Insights for trade 2024, Júl
Anonim

Ziskovosť je ukazovateľom ziskovosti podniku. Takisto je to ziskovosť, ktorá znamená použitie určitých prostriedkov, pomocou ktorých organizácia môže pokryť svoje vlastné náklady príjmom a dosiahnuť zisk.

Image

Návod na použitie

1

Vykonajte analýzu ziskovosti spoločnosti podľa jej činnosti za rok a potom podľa štvrťrokov. Porovnajte skutočné ukazovatele ziskovosti (produkty, majetok, vlastné imanie) za potrebné obdobie s vypočítanými (plánovanými) ukazovateľmi a hodnotami za predchádzajúce obdobia. Zároveň porovnajte hodnoty za predchádzajúce obdobia do porovnateľnej formy pomocou cenového indexu.

2

Preskúmať vplyv vnútorných a vonkajších faktorov výroby na ziskovosť. Potom určte rezervy na rast ukazovateľov ziskovosti. Na druhej strane, aby sa zabezpečilo zvýšenie ziskovosti, miera rastu ziskov by mala byť vyššia ako miera rastu použitých materiálov alebo výsledkov operácií, to znamená príjmov z predaja tovaru.

3

Analyzovať stabilitu podniku, ktorý sa vyznačuje mnohými rôznymi ukazovateľmi, ktoré odrážajú stabilitu jeho financií, optimálnu úroveň likvidity a solventnosti. Účelom finančnej analýzy je zhodnotiť stav spoločnosti v predchádzajúcom období, vykonať hodnotenie jej stavu v danom okamihu a posúdiť budúcu pozíciu spoločnosti.

4

Samotná finančná analýza sa vykonáva v niekoľkých etapách: určiť prístup alebo smer tejto analýzy, vyhodnotiť kvalitu zdrojových informácií a vykonať analýzu pomocou základných metód. Tieto metódy zahŕňajú: horizontálne - porovnanie každej jednotlivej položky súvahy alebo iného dokladu o vykazovaní s údajmi za predchádzajúce obdobie; vertikálny - určenie systému všetkých komponentov ukazovateľa, ako aj vplyv každej polohy ako celku na samotný výsledok; Trend - analýza ukazovateľa vykonaného v niekoľkých časových obdobiach a určenie trendu pomocou matematického spracovania určitej série dynamík.

Metodika analýzy zisku

Odporúčaná