Obchodné riadenie

Ako vykonať ekonomickú analýzu

Ako vykonať ekonomickú analýzu

Video: How to make the world better. Really. With Dr. Bjorn Lomborg. 2024, Smieť

Video: How to make the world better. Really. With Dr. Bjorn Lomborg. 2024, Smieť
Anonim

Ekonomická analýza je systematická informácia, ktorá je určená na identifikáciu všetkých defektov podniku a na zabezpečenie maximálnej efektívnosti jeho práce. Tento typ analýzy môže vykonať špecialista, ktorý má dobré znalosti nielen v účtovníctve, ale aj v ekonomike ako celku.

Image

Návod na použitie

1

Rozhodnite o type ekonomickej analýzy: externý alebo interný; technické a ekonomické, ekonomické a právne atď.; predbežné, bežné atď.; makro alebo mikroanalýzy atď.

2

Formulár a vyberte informácie, ktoré by mali byť:

- vhodné (ovplyvniť prijímanie rozhodnutí o riadení;

- spoľahlivý, t.j. pravdivé, bez falšovaných výsledkov činnosti spoločnosti a také, ktoré sa dá ľahko overiť pomocou primárnych dokumentov;

- neutrálny - bez výhody pre jednu skupinu;

- zrozumiteľné - ľahko vnímateľné bez osobitného školenia;

- porovnateľné napríklad s informáciami od iných organizácií;

- racionálny, ktorého výber by sa vykonával s minimálnymi nákladmi;

- dôverné - t.j. neobsahujúce údaje, ktoré by mohli poškodiť spoločnosť a jej silné postavenie.

3

Vykonajte spracovanie analytických údajov s prípravou analytických tabuliek a súvahy, kde sú články zoskupené do rozšírených skupín s rovnakým hospodárskym obsahom. Takáto rovnováha je vhodná na čítanie a vykonanie kvalitatívnej ekonomickej analýzy.

4

Na základe prijatých skupín vypočítajte hlavné ukazovatele finančnej situácie podniku - likvidita, finančná stabilita, obrat atď. Vezmite prosím na vedomie, že pri takejto transformácii zostatku zostáva zostatok - rovnosť majetku a záväzkov.

5

Vykonajte analýzu vertikálneho a horizontálneho vyváženia. Vo vertikálnej analýze akceptujte výšku aktív a výnosov na 100% a rozdeľte úroky z položiek podľa predložených údajov. Pri horizontálnej analýze porovnajte hlavné položky súvahy s predchádzajúcimi rokmi a umiestnite ich do susedných stĺpcov.

6

Porovnať všetky ukazovatele s priemyselnými normami.

7

Zhrňte výsledky ekonomickej analýzy. Na základe získaných informácií poskytnite objektívne hodnotenie podniku, predložte návrhy na identifikáciu rezerv na zlepšenie efektívnosti podniku.

Odporúčaná