ostatné

Ako vykonávať faktorovú analýzu

Ako vykonávať faktorovú analýzu

Video: Konfirmační faktorová analýza - teorie 2024, Júl

Video: Konfirmační faktorová analýza - teorie 2024, Júl
Anonim

Faktorová analýza je jedným z typov finančného hodnotenia výkonu konkrétnej oblasti podnikateľskej činnosti. Faktorová analýza sa používa na zváženie investičných, kľúčových a finančných aktivít.

Image

Návod na použitie

1

Zvážte všetky možné možnosti na prilákanie kapitálu zvonka do vašej firmy. Umožní vám to vypočítať veľkosť fixného majetku potrebného na nákup komerčných nehnuteľností, vybavenia, platby licencií, patentov atď.

2

Analyzovať stav obežných aktív, ktoré zahŕňajú náklady na suroviny, zásoby materiálu; náklady na nedokončenú prácu, hotové výrobky. Patria sem aj preddavky a budúce výdavky.

3

Prejdite na analýzu hlavnej činnosti. Cieľom je zisk (strata) z predaja priemyselného tovaru a služieb. Porovnať kvalitu a cenu, výrobné náklady a objem predaja. Upozorňujeme, že zmeny ukazovateľov môžu byť ovplyvnené infláciou, zmenami v právnych predpisoch alebo vysokou konkurenciou.

4

Posúdiť vnútorné zdroje podniku. Správnou správou nákladov a investícií môžete zvýšiť zisky prostredníctvom výnosného predaja. Je možná pozitívna aj negatívna dynamika.

5

Musíte zhodnotiť finančnú výkonnosť. Na optimálne získavanie finančných prostriedkov je potrebný ukazovateľ, napríklad pomer medzi vlastným kapitálom a vypožičaným kapitálom.

6

Zhodnoťte svoje finančné možnosti pri požičiavaní prostriedkov od bánk. Ak príjem nie je dostatočne vysoký, môžete sa ocitnúť v zóne finančného rizika, keď platba úrokov z pôžičky môže byť rovnaká alebo nižšia ako úroveň príjmu.

7

Na základe analýzy vypracovať sériu opatrení, ktoré zlepšia finančnú politiku podniku alebo podniku.

Užitočné rady

Investičné, základné a finančné činnosti v podnikaní sú navzájom úzko prepojené. Nie je možné brať do úvahy jeden faktor bez druhého. Efektívne riadenie všetkých týchto ekonomických ukazovateľov vedie k maximálnemu zisku.

Odporúčaná