Obchodné riadenie

Ako rozdeliť čistý zisk

Ako rozdeliť čistý zisk

Video: Ako fungujú investície a prečo by mal každý investovať? 2024, Júl

Video: Ako fungujú investície a prečo by mal každý investovať? 2024, Júl
Anonim

V súlade s ruským právom môže byť čistý zisk, ktorý získa podnik v dôsledku svojich finančných a ekonomických činností, rozdelený medzi účastníkov tohto právneho subjektu alebo môže zostať k dispozícii pre organizáciu (na financovanie kapitálových investícií, sociálnych platieb atď.).

Image

Návod na použitie

1

Pri rozdeľovaní ziskov podniku sa môže použiť na tieto účely: - vyplatenie dividend členom spoločnosti, - vytvorenie rezervy alebo iného fondu, - zvýšenie základného imania. Všetci akcionári spoločnosti sú oprávnení podieľať sa na rozdelení zisku.

2

Upozorňujeme, že zisk sa rozdeľuje medzi účastníkov na základe rozhodnutia valného zhromaždenia akcionárov, ktoré sa môže prijať raz ročne, šesť mesiacov alebo štvrťročne. Zároveň však právne predpisy zakazujú rozdelenie zisku v niektorých prípadoch: - ak charterový kapitál nebol úplne splatený, - ak skutočné náklady na podiely účastníkov, ktorí dávajú právo na takéto platby, neboli zaplatené, - ak spoločnosť vykazuje znaky finančnej nesolventnosti, - ak náklady čisté aktíva pod schváleným kapitálom alebo rezervným fondom. Akonáhle budú tieto okolnosti odstránené, môže sa zisk rozdeliť medzi účastníkov.

3

Vďaka čistému zisku môžete vytvárať alebo zvyšovať fondy podniku. Okrem toho neexistujú žiadne obmedzenia týkajúce sa poradia tvorby a veľkosti rezervy a iných fondov.

4

Okrem toho môžete nasmerovať zisk na zvýšenie základného imania. Táto operácia sa však uskutoční až po úplnom zaplatení. Schválený kapitál sa nemôže zvýšiť o viac ako rozdiel medzi hodnotou čistých aktív a súčtom schváleného kapitálu a rezervného fondu podniku. Okrem toho zvýšenie základného imania vedie k proporcionálnemu zvýšeniu hodnoty akcií všetkých jeho účastníkov.

5

Čistý zisk bežného roka môžete nasmerovať na vyplatenie strát z minulých rokov, znášanie sociálnych výdavkov a vyplácanie dodatočných prémií zamestnancom. Výška týchto platieb nie je zákonom obmedzená a je schválená valným zhromaždením akcionárov.

Odporúčaná