rozpočtovanie

Ako vypočítať variabilné náklady

Ako vypočítať variabilné náklady

Video: Ako fungujú investície a prečo by mal každý investovať? 2024, Júl

Video: Ako fungujú investície a prečo by mal každý investovať? 2024, Júl
Anonim

Premenné sa vykazujú ako náklady, ktoré priamo závisia od objemu vypočítanej výroby. Variabilné náklady budú závisieť od nákladov na suroviny a od nákladov na elektrickú energiu a od výšky vyplatených miezd.

Image

Budete potrebovať

  • kalkulačka

  • zápisník a pero

  • úplný zoznam nákladov podniku so stanovenou výškou nákladov

Návod na použitie

1

Spočítajte všetky náklady podniku, ktoré priamo závisia od objemu výroby. Medzi variabilné náklady obchodnej organizácie, ktorá predáva spotrebný tovar, patria napríklad:

PP - objem výrobkov zakúpených od dodávateľov. Vyjadruje sa v rubľoch. Nechajte obchodnú organizáciu, aby nakupovala tovar od dodávateľov v objeme 158 tisíc rubľov.

Uh - náklady na elektrickú energiu. Nechajte obchodnú organizáciu platiť mesačne za elektrinu 3 500 rubľov.

З - mzda predajcov, ktorá závisí od množstva tovaru, ktorý predávajú. Priemerná mzda v obchodnej organizácii je 160 000 rubľov, takže variabilné náklady obchodnej organizácie sa budú rovnať:

VC = PP + EE + 3 = 158 + 3, 5 + 160 = 321, 5 tisíc rubľov.

2

Vydeľte výslednú sumu variabilných nákladov objemom predaných výrobkov. Tento ukazovateľ sa nachádza v súvahe obchodnej organizácie. Objem tovaru predaného v uvedenom príklade sa vyjadrí v kvantitatívnom vyjadrení, to znamená kusom. Predpokladajme, že obchodná organizácia bola schopná predať 10 500 kusov tovaru. Potom sa variabilné náklady, berúc do úvahy množstvo predaného tovaru, rovnajú:

VC = 321, 5 / 10, 5 = 30 rubľov na jednotku predaného tovaru, takže výpočet variabilných nákladov sa vykonáva nielen spočítaním nákladov organizácie na nákup a predaj tovaru, ale aj vydelením sumy prijatej na jednotku tovaru. Variabilné náklady so zvýšením predaného množstva tovaru sa znížia, čo môže naznačovať efektívnosť organizácie. V závislosti od typu činnosti spoločnosti sa variabilné náklady a ich typy môžu líšiť - v príklade sa pripočítajú (náklady na suroviny, vodu, jednorazovú prepravu produktov a ďalšie výdavky organizácie).

"Economic Theory", E.F. Borisov, 1999

Odporúčaná