Obchodné riadenie

Ako vypočítať ziskovosť projektu

Ako vypočítať ziskovosť projektu

Video: VÝPOČET KALÓRIÍ AKO ZÁKLAD DIÉTY | PROJEKT GABI #2 2024, Smieť

Video: VÝPOČET KALÓRIÍ AKO ZÁKLAD DIÉTY | PROJEKT GABI #2 2024, Smieť
Anonim

Prvou fázou životného cyklu každého podniku je vývoj projektu. Všetky podniky sú vytvorené tak, aby priniesli zisk svojim zakladateľom, tj aby boli ziskové. Dôležitosť výpočtu ukazovateľa ziskovosti plánovaného podniku je preto dôležitým krokom pri príprave projektu. Pri príprave rozhodnutia o investovaní peňazí do projektu investori venujú pozornosť ukazovateľu ziskovosti.

Image

Budete potrebovať

  • - kalkulačka;

  • - počítač;

  • - primárna dokumentácia.

Návod na použitie

1

Vypočítajte plánovaný objem výroby a predaja výrobkov vyrobených v projekčnom podniku. Vykonajte marketingový prieskum. Toto je veľmi dôležitý a zásadný krok, ktorý vám pomôže určiť parametre ponuky a dopytu po danom produkte a jeho analógoch, ako aj konkurencieschopnú cenu na trhu. Na konkurenčnom trhu môže spustenie výroby bez uskutočnenia presného a kvalitného marketingového prieskumu viesť k nepredvídaným finančným problémom alebo dokonca k úplnému bankrotu. Po určení množstva predaných výrobkov, ako aj konkurenčnej ceny, môžete vypočítať veľkosť hrubého príjmu z predaja tohto typu produktu.

2

Vypočítajte hrubé výrobné náklady. Hrubé náklady zahŕňajú: výrobné náklady a náklady na predaj. Výrobné náklady sú celková hodnota všetkých nákladov spojených s výrobou tohto typu výrobku. Tieto náklady zahŕňajú: odmeňovanie práce hlavných výrobných pracovníkov, výdavky na kapitál a bežné opravy zariadení, náklady na dopravu, náklady na ochranu práce a požiarnu bezpečnosť, ďalšie administratívne náklady atď.

3

Určte hodnotu ukazovateľa hrubého zisku. Hrubý zisk je rozdiel medzi hrubým príjmom z predaja výrobkov a hrubými nákladmi podniku spojenými s výrobou týchto výrobkov. Ak viete súčet ukazovateľov hrubého zisku a hrubých výdavkov, môžete vypočítať ukazovateľ ziskovosti budúceho podniku. Ziskovosť projektu sa počíta ako kvocient delenia hrubého zisku hrubými nákladmi. Priemerná povolená miera ziskovosti výroby sa zvyčajne pohybuje od 5 do 15%.

  • ukazovatele rentability projektu
  • Číslo úlohy 633

Odporúčaná