ostatné

Ako urobiť avs analýzu

Ako urobiť avs analýzu
Anonim

Analýza ABC je metóda, ktorá vám umožňuje klasifikovať zdroje podľa stupňa dôležitosti pri fungovaní spoločnosti. Je založený na princípe Pareto, ktorý hovorí, že správa 20% najvýznamnejších produktov vám umožňuje ovládať až 80% celého systému. Vykonaním analýzy ABC môžete zistiť, ktoré kategórie by sa mali kontrolovať.

Image

Budete potrebovať

Kalkulačka, počítač

Návod na použitie

1

Definujte účel analýzy. Bez jasného cieľa nemôžete získať presné údaje. V dôsledku štúdie si najčastejšie želajú získať klasifikáciu dostupného tovaru podľa stupňa jeho dôležitosti pre spoločnosť.

2

Identifikujte činnosti, ktoré sa budú vykonávať podľa výsledkov analýzy. Identifikujte stratégiu použitia údajov. Napríklad môžete prerozdeliť zdroje alebo venovať väčšiu pozornosť výrobe významného tovaru, ktorý vytvára najväčší príjem.

3

Vyberte objekt štúdie a parametre analýzy. Odpovedzte na otázku, čo presne a na akom základe budete skúmať. Predmetom analýzy ABC môžu byť dodávatelia, zákazníci, skupiny výrobkov a kategórie, nomenklatúrne jednotky. Ako parametre môžete zvoliť objem predaja, počet objednávok, priemerný inventár atď.

4

Vytvorte zoznam kategórií na zníženie prítomnosti významného atribútu v nich. Vypočítajte pomer parametra z celkového výsledku. Každá položka by mala mať svoj vlastný podiel. Potom stanovte celkové množstvo parametrov pomocou kumulatívneho súčtu. Ak to chcete urobiť, do súčtu pridajte súčet predchádzajúcich parametrov.

5

Vyberte skupiny A, B a C. Existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť. Najpopulárnejšou je empirická metóda. Zahŕňa rozdelenie do skupín v pomere 80/15/5. Tieto čísla nie sú náhodné. Predpokladá sa, že 20% významného tovaru poskytuje 80% predaja, 30% medziproduktov - 15% predaja a zvyšných 50% - iba 5%.

6

Snažte sa neposunúť hranice definície skupín A, B a C. To môže viesť k tomu, že zákazník nedosiahne očakávané výsledky, pretože Spočiatku sa bude spoliehať na rozdelenie skupín v štandardnom percentuálnom pomere.

Venujte pozornosť

Nezamieňajte si analýzu ABC s metódou ABC, čo znamená Costing Based Costing.

Odporúčaná