ostatné

Ako vypočítať náklady podniku

Ako vypočítať náklady podniku

Video: Ekonomika podniku: Nákladové funkce 4 - Mezní náklady 2024, Júl

Video: Ekonomika podniku: Nákladové funkce 4 - Mezní náklady 2024, Júl
Anonim

Trhové ocenenie podniku nie je ničím iným ako analýzou kľúčových ukazovateľov, ktoré dokazujú efektívnosť jeho práce. Tvorba trhovej hodnoty podniku je však ovplyvnená mnohými faktormi vrátane prvotných nákladov.

Image

Budete potrebovať

  • - účtovná závierka podniku;

  • - účtovná dokumentácia;

  • - kalkulačka.

Návod na použitie

1

V súlade s „nariadením o zložení nákladov“ sa môžu náklady vypočítať dvoma spôsobmi: podľa nákladových položiek (v tomto prípade sú všetky náklady rozdelené podľa miesta výskytu, účelu a iných ukazovateľov), ako aj podľa nákladových prvkov (zoskupenie nákladov na základe ich ekonomického obsahu).). Venujte pozornosť skutočnosti, že medzi nákladovými prvkami sa rozlišujú odpisy, materiálne náklady, náklady na prácu a sociálne odpočty, ako aj ostatné náklady.

2

Vypočítajte výrobné náklady, čo je množina nákladov, ktoré priamo súvisia s výrobou.

3

Vypočítajte náklady na hrubú produkciu. Za týmto účelom upravte výrobné náklady o množstvo zmien v zostatkoch budúcich období, napríklad nájomné za využitie výrobných priestorov v nasledujúcom roku. Ak sa zostatky budúcich období zvýšia, potom sa táto hodnota odpočíta od výrobných nákladov a naopak.

4

Vypočítajte náklady na komerčné výrobky: upravte predtým vypočítané náklady na hrubú výrobu o sumu charakterizujúcu zostatky neúplného obdobia a nevýrobné náklady.

5

Vypočítajte náklady na predaj. Na tento účel upravte nákladovú cenu obchodovateľných výrobkov o sumu, ktorá charakterizuje zmenu v zostatkoch hotových výrobkov.

Venujte pozornosť

Každý indikátor opatrne vypočítajte: nesprávne vykonané priebežné výpočty ovplyvňujú konečný výsledok!

Užitočné rady

Náklady podniku sa používajú na určenie finančného výsledku spoločnosti - zisku alebo straty.

Náklady, náklady a výkon

Odporúčaná