ostatné

Ako vypočítať diskontnú sadzbu

Ako vypočítať diskontnú sadzbu

Video: Ako vypočítať efektívnu úrokovú sadzbu v Exceli? Efektívna úroková miera nekonečná v MS E... 2024, Júl

Video: Ako vypočítať efektívnu úrokovú sadzbu v Exceli? Efektívna úroková miera nekonečná v MS E... 2024, Júl
Anonim

Diskontovanie je metóda určenia budúcej hodnoty peňažných tokov, t. aktualizácia výšky budúceho príjmu. Na správne vyhodnotenie ich hodnoty je potrebné poznať predpokladané hodnoty výnosov, výdavkov, investícií, kapitálovej štruktúry a diskontnej sadzby, t. miera návratnosti investovaného kapitálu.

Image

Návod na použitie

1

Diskontná sadzba sa najčastejšie definuje ako vážená priemerná cena kapitálu. Pri použití tejto metódy získate najobjektívnejší výsledok. Na výpočet diskontnej sadzby použite tento vzorec: WACC = Re (E / V) + Rd (D / V) (1-Tc), kde Re je miera návratnosti vlastného kapitálu (náklady na vlastné zdroje), %; E je trhová hodnota vlastného imania; D - trhová hodnota vypožičaného kapitálu; V - celkové náklady na vypožičaný kapitál a akcie spoločnosti (vlastný kapitál); Rd - miera návratnosti vypožičaného kapitálu (náklady na vypožičaný kapitál); Tc - sadzba dane z príjmu.

2

Diskontnú sadzbu pre vlastný kapitál môžete vypočítať takto: Re = Rf + b (Rm-Rf), kde Rf je nominálna bezriziková miera návratnosti, Rm je priemerná miera návratnosti na akciovom trhu; (Rm-Rf) je prémia za trhové riziko; b - koeficient ukazujúci zmenu ceny akcií spoločnosti v porovnaní so zmenami cien akcií v tomto segmente trhu. V krajinách s rozvinutými akciovými trhmi tento pomer vypočítavajú špecializované analytické agentúry.

3

Nezabúdajte však, že tento prístup neumožňuje všetkým podnikom vypočítať diskontnú sadzbu. Nevzťahuje sa na spoločnosti, ktoré nie sú otvorenými akciovými spoločnosťami, t. Neobchodujte s akciami na trhu. Okrem toho ho nemôžu používať spoločnosti, ktoré nemajú údaje na výpočet svojho koeficientu b. V týchto prípadoch by podniky mali používať inú metódu výpočtu diskontnej sadzby.

4

Kumulatívna metóda vyhodnotenia rizikovej prémie je založená na dvoch predpokladoch. Po prvé, ak by investície boli bezrizikové, potom by investori požadovali bezrizikovú návratnosť svojho kapitálu. Po druhé, čím vyšší vlastník kapitálu posudzuje riziko projektu, tým vyššie sú požiadavky na ziskovosť. Na základe toho sa diskontná sadzba určuje takto: R = Rf + R1 +.. + Rn, kde Rf je nominálna bezriziková miera príjmu, R1..Rn sú rizikové prémie za rôzne faktory.Prítomnosť každého faktora a jeho hodnota môžu nájsť odborníci. Táto metóda je svojou povahou subjektívnejšia, pretože výška rizikovej prémie závisí od osobného názoru odborníka.

Odporúčaná