rozpočtovanie

Ako vypočítať obchodné rozpätie

Ako vypočítať obchodné rozpätie

Video: Čo je marža 2024, Júl

Video: Čo je marža 2024, Júl
Anonim

Výpočet obchodnej marže je jednou zo základných zručností každého predajcu. Schopnosť predávať za dobrú cenu v konečnom dôsledku znamená dosiahnutie dobrého zisku. Preto musíte vedieť, ako správne vypočítať obchodné rozpätie predtým, ako sa ponoríte do obchodu s hlavou.

Image

Návod na použitie

1

Markup je jedným zo štrukturálnych prvkov ceny. Jeho ekonomický význam je pomerne jednoduchý: pri priemernom objeme predaja by marža mala stačiť na pokrytie všetkých nákladov predajcu a dosiahnutie určitého zisku. V rôznych odvetviach hospodárstva, ako aj na rôznych úrovniach reťazca od výrobcu k spotrebiteľovi existujú rozdielne marže v dôsledku špecifík každého druhu podnikania. Aj predaj toho istého výrobku v rôznych fázach jeho pohybu podlieha rozdielnym maržám. Najjednoduchším príkladom je veľkoobchodný a maloobchodný predaj potravín. Podľa zavedenej praxe je veľkoobchodná marža pri výrobkoch vo všeobecnosti 10% a pre maloobchodného kupujúceho v obchode je už okolo 25%.

2

V praxi možno obchodné marže vypočítať najmenej dvoma spôsobmi: v absolútnom a relatívnom vyjadrení. Ak chcete vypočítať maržu v absolútnom vyjadrení, určte maržu pomocou vzorca: „predajná cena mínus nákupná cena“. Vďaka poznaniu obidvoch množstiev môžete ľahko získať výšku obchodného rozpätia.

3

V relatívnom vyjadrení by sa obchodné rozpätie malo počítať podľa iného vzorca: „predajná cena vydelená nákupnou cenou mínus jedna“. Výsledné číslo by sa malo previesť na percento. Tento vzorec je uplatniteľný na akýkoľvek obchod a čiastočne uplatniteľný na stanovenie marží vo výrobe, ak sa suma nákupu chápe ako cena suroviny na konečný výrobok.

maržový vzorec

Odporúčaná