nepopulárne

Ako rozvíjať KPI

Ako rozvíjať KPI

Video: Understanding your ASYSTEMS 360° feedback report 2024, Júl

Video: Understanding your ASYSTEMS 360° feedback report 2024, Júl
Anonim

Vysoká efektívnosť podniku je často spôsobená zavedeným a jasne fungujúcim systémom monitorovania výsledkov. Preto pri riešení problému hodnotenia výkonnosti svojich zamestnancov čoraz viac spoločností zavádza KPI do svojho systému riadenia, ktorý sa tradične prekladá ako „kľúčové ukazovatele výkonnosti“ (kľúčové ukazovatele výkonnosti) - ukazovatele očakávaného úspechu od zamestnanca alebo jednotky organizácie.

Image

Návod na použitie

1

Vývoj KPI pomáha štruktúrovať ciele a úlohy vykonávané každým oddelením a zamestnancom, porozumieť tomu, aký prínos má každé spojenie k dosiahnutému výsledku, inými slovami, ako efektívne organizácia funguje. Preto by sa vývoj kľúčových ukazovateľov výkonnosti mal začať definovaním strategických cieľov, pričom by sa malo brať do úvahy, ktoré ciele sú stanovené pre každého zamestnanca (oddelenie).

2

Pri rozvíjaní strategických a osobných cieľov nezabudnite na povinné kritériá, ktoré prvýkrát navrhol Peter Drucker v The Practice of Management, 1954:

- špecifickosť (jasné znenie, s výnimkou nejednoznačného výkladu);

- merateľnosť (schopnosť zmerať výsledok pomocou určitých parametrov, najlepšie kvantitatívne);

- dosiahnuteľnosť (vyhnite sa stanoveniu nereálnych cieľov);

- zamerať sa na výsledok (výsledok je dôležitý, nie proces);

- obmedzený čas (cieľ sa dosiahne na konkrétne konkrétne časové obdobie).

3

Prepojte svoje ciele s kľúčovými ukazovateľmi výkonnosti. Každý ukazovateľ by mal slúžiť ako hlavný strategický cieľ, priblížiť ho k jeho vykonávaniu a lepšie - byť súčasťou globálneho cieľa. Pri formulácii KPI sledujte jednoduchosť, zrozumiteľnosť a transparentnosť kritérií. Ukazovatele by nemali byť nejednoznačné.

4

Monitorovať implementáciu KPI. Ocenenie zamestnancov za výsledky úspešnej práce. Pamätajte, že zamestnanci by mali jasne poznať svoj KPI - kritériá, podľa ktorých sa hodnotia. Iba v tomto prípade budú kľúčové ukazovatele motivovať k účinnej práci.

5

Implementácia ukazovateľov výkonnosti sa môže stať kameňom úrazu medzi vedením a podriadenými. Je dôležité sprostredkovať pochopenie, že zavedenie KPI prospieva všetkým zamestnancom, ktorých činnosť je zameraná na dosiahnutie vysokých výsledkov. Na druhej strane systém KPI tiež pomôže identifikovať neefektívnych zamestnancov.

ako vyvinúť kontrolný systém

Odporúčaná