obchodné

Ako urobiť finančnú analýzu podniku

Ako urobiť finančnú analýzu podniku

Video: Ukazovatele likvidity a ich analýza 2024, Júl

Video: Ukazovatele likvidity a ich analýza 2024, Júl
Anonim

Podnikanie si vyžaduje neustále plánovanie a analýzu finančnej výkonnosti spoločnosti. To je základ efektívneho riadenia všetkých fáz výroby a vývoja metód na dosiahnutie najväčšieho zisku.

Image

Návod na použitie

1

Finančná analýza podniku je zameraná na štúdium jeho hlavných ekonomických ukazovateľov, ktoré zabezpečujú finančnú stabilitu v zodpovedajúcom medzeru na trhu. Stabilita podniku je zárukou stáleho zisku, ukazovateľom spoľahlivosti pre potenciálnych investorov a akcionárov.

2

V rámci finančnej analýzy sa vyvíja tzv. Analytická informačná základňa. Základom je súbor finančných ukazovateľov, pri ktorých sa posudzuje. Zahŕňa: hmotný majetok, zdroje financovania, ukazovatele likvidity, hodnotu obchodného obratu, peňažné toky, investície, metódy stanovovania cien, podmienky bankrotu. Na základe analýzy sú výsledky zhrnuté a prognózy sú výstupom.

3

Finančná analýza podniku môže byť interná alebo externá. Internú analýzu vykonávajú zamestnanci samotnej spoločnosti, externé - tretie strany. Prvý typ analýzy sa vykonáva na konci určitého vykazovaného obdobia. Druhý - pri predaji alebo kúpe spoločnosti, ktorý vykonáva osobitné kontroly (audity), pričom sa môže vykonať ďalšie overenie presnosti poskytnutých údajov.

4

Existuje niekoľko oblastí finančnej analýzy: horizontálna, vertikálna, porovnávacia, trendová, analytická a faktorová. Metóda horizontálnej analýzy zahŕňa porovnanie súčasných ukazovateľov s historickými údajmi na identifikáciu dynamiky. Vertikálna analýza zahŕňa preskúmanie celkovej štruktúry celej základne ukazovateľov a ďalšie štúdium vplyvu každého z nich na celkový obraz.

5

Porovnávacia analýza poskytuje porovnanie podobných finančných ukazovateľov medzi divíziami, dielňami, dcérskymi spoločnosťami, ako aj medzi všeobecnými ukazovateľmi spoločnosti s podobnými konkurentmi, ak sú takéto informácie k dispozícii.

6

Analýza trendov ukazuje všeobecný trend ukazovateľov z obdobia na obdobie. Budovanie trendov pomáha pri predpovedaní budúcej organizácie a vypracúva dlhodobé predbežné plány.

7

Analytické smerovanie finančnej analýzy vám umožňuje identifikovať určité vzťahy a vzorce medzi podobnými ukazovateľmi rôznych firiem, napríklad zoskupením spoločností podľa štruktúry alebo výšky základného imania, podľa hodnoty fixných aktív alebo zisku. Tento smer sa nazýva aj analytické zoskupenie.

8

Faktorová analýza je štúdium vplyvu jednotlivých faktorov na zmeny finančných ukazovateľov, napríklad, ako zvýšenie alebo zníženie cien ovplyvní objem výroby, alebo ako zmena alebo úprava zariadenia ovplyvní celkový zisk, atď.

Odporúčaná