Obchodná komunikácia a etika

Ako uplatniť nárok na dodávateľa

Ako uplatniť nárok na dodávateľa

Video: Nárok na odpočítanie DPH pri nákupe tovarov a služieb z členských štátov EU 2024, Júl

Video: Nárok na odpočítanie DPH pri nákupe tovarov a služieb z členských štátov EU 2024, Júl
Anonim

Často je problémom nesplnenie alebo neúplné plnenie záväzkov podľa zmluvy. V týchto prípadoch je lepšie podať písomnú sťažnosť dodávateľovi. Neexistuje žiadna jediná forma nároku, ale mala by byť vypracovaná tak, aby z textu jasne vyplývalo, ktoré požiadavky sú predložené a na akom základe. Dokument tohto druhu by mal obsahovať nasledujúce informácie.

Image

Návod na použitie

1

Základ vzťahu strán. Môže to byť: dodacia zmluva (s podrobnosťami), žiadosť kupujúceho o dodávku, dodacie listy, faktúry, faktúry, akceptačné akty, akty na vyrovnanie vyrovnania a ďalšie povinnosti.

2

Uvedenie toho, čo a do akej miery je dodávateľom porušené, s odkazmi na konkrétne ustanovenia dohody. Výpočet výšky pohľadávok. Ak je výpočet požiadaviek pre odporcu príliš veľký, je lepšie ho zostaviť ako samostatný dokument ako prílohu žaloby. Je vhodné uviesť presné odkazy na právne predpisy, v súlade s ktorými odôvodňujete svoje požiadavky na dodávateľa. Uveďte svoje požiadavky perzistentným, ale slušným spôsobom. Musíte mať absolútne jasnú pozíciu s upozornením na súdny proces v prípade, že váš nárok zostane bez dozoru alebo nebude včas posúdený. Ak zmluva stanovila možné sankcie (pokuty) za porušenie povinností, potom sa pozrite na príslušné ustanovenie zmluvy.

3

K textu žiadosti priložte kópie dokumentov, na základe ktorých ste stanovili požiadavky na dodávateľa, alebo uvediete, že vy, žiadateľ, máte všetky dokumenty a priložte ich zoznam.

4

Nezabudnite uschovať kópiu nasmerovaného nároku. Nárok zaslať doporučenou poštou, najlepšie s doručenkou. Taktiež si ponechajte originály poštových dokumentov potvrdzujúcich smerovanie reklamácie: potvrdenie o zaslaní doporučeného alebo cenného listu s potvrdením o prijatí, poštové oznámenie, známku prijatia na posúdenie reklamácie.

5

Upozorňujeme, že presná lehota na vybavenie reklamácie nie je v súčasnosti stanovená zákonom. Tento výraz musíte uviesť v texte. Zvyčajne to je 1 mesiac, ale nie menej ako 10 - 15 dní odo dňa prijatia reklamácie dodávateľom alebo liniek uvedených v zmluve na dodanie tovaru alebo poskytnutie služieb.

Užitočné rady

V prípade zápornej odpovede na váš nárok alebo bez odpovede v dohodnutej lehote máte právo podať žalobu na rozhodcovskom súde. Nezabudnite však, že celková premlčacia doba je 3 roky.

Odporúčaná