ostatné

Ako je zabezpečená výroba v Rusku?

Ako je zabezpečená výroba v Rusku?

Video: Výroba vodky v Rusku 2024, Júl

Video: Výroba vodky v Rusku 2024, Júl
Anonim

Vývoj výroby do značnej miery určuje celkovú ekonomickú situáciu v krajine. Vo väčšine krajín vrátane Ruska sú rôzne odvetvia nerovnomerne rozvinuté. Napriek tomu moderná postindustriálna štruktúra výroby v Ruskej federácii je schopná zabezpečiť uspokojenie širokej škály existujúcich alebo budúcich potrieb obyvateľstva.

Image

Ekonomická štruktúra Ruska zahŕňa dva vzájomne prepojené a vzájomne sa doplňujúce druhy výroby. Hmotná výroba vytvára hmatateľné hodnoty a nehmotná zahŕňa diela vedy, umenia a duchovnej kultúry.

Sektor výroby zahŕňa aj sektor služieb s vlastnou osobitosťou a veľkým potenciálom rastu. Rozdiel služieb od iných druhov činnosti spočíva v tom, že ich užitočný výsledok sa prejavuje počas práce a určite súvisí s uspokojením určitej potreby. Medzi príklady patria dopravné služby alebo práca lekára. Rozlišujte materiálne služby, ako sú obchodné, bytové a spotrebiteľské služby, a nehmotné - zdravotná starostlivosť, vzdelávanie, sociálne služby, umenie atď.

Osobitné miesto v štruktúre ruskej výroby zaberajú rôzne druhy infraštruktúry, ktoré poskytujú všeobecné životné podmienky. To zahŕňa výstavbu ciest, inžinierske siete a energiu. Infraštruktúra zohráva integračnú úlohu v hospodárstve, spája rôzne priemyselné odvetvia a dodáva hospodárskej činnosti integritu.

V súčasnosti sa Rusko vyznačuje prevládajúcim vývojom v sektore služieb, ktoré tvoria asi 49% hrubého domáceho produktu. Medzi najrozvinutejšie druhy služieb patria obchod, doprava, spoje, reštaurácie a hotely, finančné činnosti, realitné operácie, vzdelávanie a zdravotná starostlivosť.

Podiel ruského výrobného priemyslu je iba asi 16% HDP. Najzreteľnejšie sú odvetvia priemyslu ako je potravinársky priemysel, spracovanie dreva, výroba celulózy a papiera, chemický priemysel, hutníctvo a výroba strojov a zariadení. Ťažba predstavuje asi 9% HDP.

Zo všetkých priemyselných odvetví krajiny sú najsilnejšie pozície vo výrobe elektrických zariadení, chemickej výrobe, vydavateľstve a tlači. Ťažba nerastných surovín z palív a energie a ťažba dreva sú oddelené - pokiaľ ide o rezervy týchto zdrojov, Rusko zaujíma vysoké svetové priečky.

Jednou z úloh ďalšieho rozvoja výrobného sektora je odstránenie nerovnováhy medzi jednotlivými odvetviami a urýchlenie rozvoja spracovateľského priemyslu. Stabilné a vysoké miery rastu ruskej ekonomiky nie sú možné bez štrukturálnych úprav celého národného hospodárstva, ktoré odrážajú zmeny v dopyte na trhu.

Odporúčaná