management

Ako zvoliť podnikovú stratégiu

Ako zvoliť podnikovú stratégiu

Video: Podnikání, investice a cash flow 2024, Júl

Video: Podnikání, investice a cash flow 2024, Júl
Anonim

Úspech trhu v mnohých ohľadoch závisí od toho, akú stratégiu si spoločnosť vyberie na začiatku svojej činnosti. Svoje ciele môžete dosiahnuť iba zreteľne správnym smerom.

Image

Návod na použitie

1

Analyzujte vonkajšie prostredie. Patria sem aktivity vašich konkurentov na trhu, požiadavky spotrebiteľov a postoje k vášmu produktu, nálada partnerov, investorov, akcionárov atď. Čím konkrétnejšie informácie máte, tým pravdepodobnejšie sa nebudete mýliť pri výbere stratégie.

2

Vykonajte SWOT analýzu. Zahŕňa identifikáciu silných a slabých stránok vašej organizácie a príležitostí a hrozieb pre nich založených. Ak máte jasný obraz o skutočnej situácii, budete môcť racionálnejšie pristupovať k výberu stratégie.

3

Ak sa v dôsledku analýzy ukáže, že úspech vašej organizácie do značnej miery závisí od konkurencie, venujte pozornosť stratégii, ktorá zahŕňa vedúce postavenie v oblasti nákladov. Tu musíte minimalizovať náklady na výrobu, skladovanie a prepravu tovaru. Potom môžete svoj produkt ponúknuť za nižšie ceny ako konkurencia. Takto sa riešia problémy vysoko konkurenčného trhu.

4

Vyberte si stratégiu rastu, ak k tomu v súčasnosti prispievajú trhové podmienky. Napríklad je to možné, keď sa neočakávajú vážne hrozby, a môžete ponúknuť zaujímavý a jedinečný produkt, ktorý sa výrazne líši od produktov, ktoré už sú na trhu. V rámci tejto stratégie môžete nielen začať s výrobou nových výrobkov, ale tiež vstúpiť na nové trhy s existujúcim produktom. Pri výbere tejto stratégie buďte pripravení investovať do marketingu a reklamy.

5

Ak analýza ukázala, že predaj výrobku neprináša správny zisk a nemá vyhliadky, vyberte stratégiu znižovania. Ak vidíte, že podnikanie je pozbavené budúcnosti, mali by ste znížiť na minimum všetky náklady na výrobu tovaru a miezd a nasmerovať všetko úsilie na marketing existujúcich produktov. Táto stratégia sa nazýva „ťažba“.

Odporúčaná