Obchodné riadenie

Ako vypracovať stratégiu

Ako vypracovať stratégiu

Video: Infodeň - nízkouhlíkové stratégie v mikroreregiónoch okresu Rožňava, 9. december 2020 2024, Júl

Video: Infodeň - nízkouhlíkové stratégie v mikroreregiónoch okresu Rožňava, 9. december 2020 2024, Júl
Anonim

Vypracovanie stratégie rozvoja podniku zahŕňa prípravu konkrétneho dlhodobého plánu na dosiahnutie konkrétneho cieľa. Pri jeho zostavovaní je vhodné zamerať sa buď na minimalizáciu nákladov v podniku, alebo na vysoko špecializovanú výrobu.

Image

Návod na použitie

1

Vykonajte analýzu odvetvia, do ktorého patrí vaša spoločnosť, a určte okruh dlhodobých aktivít na dosiahnutie konkrétnych cieľov v závislosti od:

- konkurencieschopnosť podniku;

- množstvo zdrojov, ktoré budú potrebné na dosiahnutie cieľov;

- čas vyhradený na vyriešenie niektorých problémov spojených s organizáciou podniku.

2

Strategický plán by mal vo všeobecnosti obsahovať tieto body:

- trendy vo vývoji vášho odvetvia;

- postavenie vašej spoločnosti v priemysle;

- Hlavné ciele rozvoja vášho podniku;

- finančné problémy, ktoré sa musia vyriešiť, aby sa dosiahli ciele;

- akcie na vytvorenie konkurenčných výhod;

- opatrenia na reorganizáciu podniku, potrebné na dosiahnutie cieľov.

3

Na trhu existujú tri hlavné typy rozvoja podnikovej stratégie, ktoré zohľadňujú všetky body všeobecného plánu. Ak sa počas reorganizácie podniku rozhodnete dosiahnuť maximálne zníženie výrobných nákladov a predaja tovaru, budete musieť posilniť základňu materiálového a technického a strojárskeho dizajnu, ako aj zabezpečiť fungovanie dodávateľského a marketingového systému.

4

Podniky druhého typu sa zameriavajú na špecializáciu vo výrobe tovaru s cieľom vytvoriť nepopierateľné konkurenčné výhody v čo najkratšom čase. Na tento účel však budete musieť najať veľké množstvo vysokokvalifikovaných odborníkov v oblasti marketingu, dizajnu a výskumu a vývoja. Okrem toho budú potrebné značné náklady na zabezpečenie výroby špičkovej technológie bežnými pracovníkmi, ako aj na nákup potrebného vybavenia.

5

Tretí typ stratégie spočíva v zafixovaní ktoréhokoľvek segmentu trhu a sústredení všetkých výrobných kapacít v tomto segmente. Ak to chcete urobiť, budete musieť vykonať serióznu analýzu nielen vášho odvetvia, ale aj iných odvetví, ktorých produkty sa zaujímajú o vaše cieľové publikum. Pri výbere tretieho typu môžete dosiahnuť maximálne zníženie nákladov na výrobu tovaru vo vašom podniku, alebo sa prehlásiť za spoločnosť špecializujúcu sa na niektoré konkrétne druhy tovaru vyrobeného vo vašom odbore.

Odporúčaná