obchodné

Ako ukončiť činnosť podnikateľa

Ako ukončiť činnosť podnikateľa

Video: Housing First - a way towards ending homelessness | Juha Kaakinen | TEDxBratislava 2024, Júl

Video: Housing First - a way towards ending homelessness | Juha Kaakinen | TEDxBratislava 2024, Júl
Anonim

Na ukončenie činnosti jednotlivého podnikateľa sa podáva žiadosť vo forme p26001. K nemu je priložený balík dokumentov, ktorého zoznam bude uvedený nižšie. Okrem toho by zatvárací podnik mal platiť splatné dane, ako aj poistné a mal by mať osvedčenie o absencii dlhov z dôchodkového fondu.

Image

Budete potrebovať

  • - pas;

  • - osvedčenie TIN;

  • - osvedčenie USRNIP;

  • - EGRIP;

  • - formulár žiadosti vo forme p26001;

  • - osvedčenie dôchodkového fondu o neexistencii dlhu;

  • - tlačiť.

Návod na použitie

1

Predtým, ako začnete konanie o ukončení podnikania s právnou formou samostatného podnikateľa, nahláste sa daňovému úradu za obdobie, v ktorom bola spoločnosť aktívna. Odošlite všetky správy a vypočítajte vypočítané dane v závislosti od vybraného daňového systému.

2

O likvidácii by mal byť všetok personál informovaný dva mesiace pred skutočným dátumom ukončenia. V mene každého zamestnanca napíšte oznámenie a dajte ho zamestnancom. Vykonajte zápisy do pracovných kníh odborníkov a dajte im peniaze, ktoré dlhujú pri prepustení.

3

Platiť poistné odvodené za obdobie činnosti do dôchodkového fondu. Požiadajte zamestnancov, aby vám napísali vyhlásenie o neexistencii dlhov voči rozpočtu. Takýto doklad vám môže byť vydaný, iba ak sú prostriedky prevedené z vášho bežného účtu v plnej výške.

4

Príďte do banky, v ktorej máte bežný účet. Ak chcete účet uzavrieť, napíšte vyhlásenie. Zamestnanci banky vykonajú tento postup čo najskôr. Vezmite dokument potvrdzujúci zatvorenie vášho aktuálneho účtu.

5

Zničte pečať, aby ste mohli napísať žiadosť, priložte k nej fotokópiu pasu, ako aj platobný doklad (potvrdenie) o zaplatení štátnej povinnosti. Uvedený zoznam dokumentácie predložte registračnému orgánu. Ak ste na vykonávanie finančných transakcií použili registračnú pokladňu, odstráňte ju z registra, na tento účel pošlite príslušnú žiadosť daňovému úradu.

6

Vyjadriť sa k ukončeniu činnosti jednotlivého podnikateľa. Na tento účel použite jednotný formulár p26001. Pripojte svoj pas, jeho kópiu, osvedčenie OGRIP, výpis z USRIP, osvedčenie o neprítomnosti nedoplatkov na poistnom do dôchodkového fondu a potvrdenie o zaplatení štátnej dane, predložte ho daňovému úradu alebo ho pošlite poštou s popisom investície.

7

Do piatich bankových dní vám bude zrušená registrácia, vydá sa certifikát, ktorý vás zruší ako samostatného podnikateľa. Upozorňujeme, že posledný dokument by sa vám mal podľa potreby predložiť, pretože informácie o ukončení vašej činnosti sa môžu oneskoriť.

Ako zatvoriť IP

Odporúčaná