obchodné

Ktoré podniky sú malé, stredné, veľké

Obsah:

Ktoré podniky sú malé, stredné, veľké

Video: Technologický sprievodca pre malé a stredne veľké podniky: bezpečnosť 2024, Júl

Video: Technologický sprievodca pre malé a stredne veľké podniky: bezpečnosť 2024, Júl
Anonim

Existujú rôzne spôsoby klasifikácie podnikov, ktoré sú rozdelené do samostatných typov, a to aj v závislosti od počtu zamestnancov. Podľa tohto kritéria sa podniky delia na malé, stredné a veľké.

Image

Malé podniky

Hlavným ukazovateľom, ktorý vám umožňuje rozpoznať podnik ako malý, je počet zamestnancov za konkrétne časové obdobie. Relevantné sú aj také kritériá, ako je veľkosť jeho majetku, veľkosť schváleného kapitálu a ročný obrat.

V Rusku je malý podnik komerčnou organizáciou, ktorej základné imanie, ktorého podiel účasti zakladajúcich subjektov Ruskej federácie, charitatívnych a iných nadácií, ako aj náboženských a verejných organizácií, nie je vyššie ako 25 percent. Okrem toho podiel, ktorý patrí viacerým právnickým osobám alebo jednej porote. osoba by tiež nemala byť viac ako 25 percent.

Počet zamestnancov za určité obdobie by nemal byť vyšší ako štandard stanovený v určitej oblasti. Ak ide o stavebníctvo, priemysel alebo dopravu, počet zamestnancov v malom podniku nesmie prekročiť 100 osôb. Ak ide o veľkoobchod - nie viac ako 50 ľudí, ak domáce služby alebo maloobchod - nie viac ako 30 ľudí, ak je iná činnosť - nie viac ako 50 ľudí.

Stredné podniky

Definície stredných a malých podnikov na celom svete sú dosť blízko. Súhrnne sú to hospodárske subjekty, ktoré nepresahujú konkrétny ukazovateľ z hľadiska počtu zamestnancov, výšky hrubého majetku a obratu. Aj stredné podniky majú nárok na zjednodušené vykazovanie. Na pochopenie rozsahu počtu zamestnancov - práve toto kritérium je najčastejšie hlavným kritériom - je potrebné zvážiť niekoľko príkladov.

Ak využijete poradenskú alebo výskumnú agentúru - možno ju pripísať strednému podniku, keď sa jeho počet pohybuje v rozmedzí od 15 do 50 rokov. Ak hovoríme o cestovnej kancelárii, možno ho pripísať počtu stredných podnikov, keď je počet jeho zamestnancov v rozmedzí od 25 do 75. Médium s tlačenými médiami bude redakčnou radou s počtom zamestnancov do 100. Rovnako ako v prípade malých podnikov sa aj stredné podniky považujú za obrat a podiel na trhu, ktorý zaberajú.

Odporúčaná