management

Aké vlastnosti má organizácia

Aké vlastnosti má organizácia

Video: Online Bohoslužby - Vlastnosti služobníkov a organizácia služby 2024, Júl

Video: Online Bohoslužby - Vlastnosti služobníkov a organizácia služby 2024, Júl
Anonim

Organizácia, rovnako ako akýkoľvek iný systém, má určité vlastnosti, ktoré jej pomáhajú charakterizovať. Ich znalosti pomôžu lepšie pochopiť podstatu tohto konceptu a tiež pomôžu nájsť ďalšie spôsoby rozvoja vášho podnikania.

Image

Účelnosť je hlavným majetkom organizácie. Určuje význam existencie všetkých prvkov. Každý systém musí fungovať, aby dosiahol cieľ. V prípade podnikania ide o maximalizáciu ziskov. Účelom technického systému je napríklad uspokojiť ľudské potreby. Existuje biologický systém na prežitie a opustenie potomkov.

Integrity. Všetky prvky systému musia pracovať nepretržite. Záleží na celku, nie na jednotkách. Každá časť musí mať svoj vlastný účel. Bez ohľadu na úroveň zložitosti musí mať organizácia jeden vektor pohybu. Ak to porovnáte s osobou, všetky orgány musia fungovať vzájomne prepojené. Ak napríklad žalúdok náhle prestane fungovať, je nepravdepodobné, že človek prežije. To isté sa stane s obchodom.

Vzídení. Táto vlastnosť znamená, že systém má oveľa väčšie schopnosti ako jeho jednotlivé prvky. Tím môže zarobiť viac peňazí ako každý zamestnanec jednotlivo.

Homeostázy. Iným spôsobom - stabilita, reakcia na vonkajšie vplyvy. Pointa je, že akékoľvek porušenia v organizácii by mali byť okamžite odstránené, inak to povedie k nenapraviteľným problémom. Predstavte si, že ste náhle stratili účtovníka a že nikto neplatí platy. Kompenzácia nastáva pod vplyvom určitých vonkajších faktorov.

Štrukturálne. Každá organizácia by mala pozostávať z najmenej dvoch prvkov, z ktorých každý môže byť rozdelený ešte raz a tak ďalej.

Odporúčaná