Druhy činností

Modely marketingových metrík

Modely marketingových metrík

Video: Orientační metriky internetového marketingu 2024, Smieť

Video: Orientační metriky internetového marketingu 2024, Smieť
Anonim

Ukazovatele výkonnosti v marketingu nie sú izolované, existujú oddelene od spoločnosti. Obchodníci vyvinuli niekoľko modelov, ktoré pomáhajú ukázať činnosti spoločnosti v komplexe.

Image

Prvý model, ktorý vezmeme do úvahy a ktorý sa bežne používa, je model vyvážených ukazovateľov vyvinutý N. Kaplanom pred mnohými rokmi. Podstatou tohto modelu je, že vedci rozlišujú štyri skupiny faktorov:

· Faktory súvisiace s financiami;

· Faktory súvisiace so zákazníkmi;

· Obchodné procesy;

· Faktory, ktoré súvisia s trhom a zákazníkmi.

Posledne menované sú pre obchodníkov veľmi dôležité. Tento blok obsahuje otázky o trhu, o tom, ako a ako prilákať zákazníkov, všetky otázky o výhodách spoločnosti alebo produktoch, ktoré poskytuje. Všetky faktory vo všeobecnosti poskytujú príležitosť získať predstavu o spoločnosti.

Ďalším modelom, ktorý umožňuje zistiť, ako finančné ukazovatele súvisia s činnosťami spoločnosti, je procesný prístup. Podstatou modelu je, že činnosť spoločnosti sa považuje za proces so samostatnými metrikami, ktoré pôsobia na vstup, a niektoré parametre, ktoré pôsobia na výstup z procesu.

Metriky vstupu ukazujú, aké veľké je zaťaženie procesu, napríklad, aké sú náklady na reklamu, ich výpočet pre jedného spotrebiteľa, ktorý vidí túto reklamu. Metriky ukončenia poskytujú príležitosť zmerať výsledok a určiť, do akej miery proces dosiahol svoj cieľ. Okrem toho sa analyzujú zdroje, ktoré má spoločnosť a jej vedenie - koľko sa predpovedá, ako efektívne a aké odchýlky môžu byť: koniec koncov, čím zložitejší je projekt, tým je nezvládnuteľnejší.

Nakoniec, tretí prístup, ktorý umožňuje zovšeobecniť a zefektívniť marketingové úsilie - MRM alebo prístup k meraniu marketingovej výkonnosti. Tento prístup má niekoľko úrovní:

· Marketingové metriky, ktoré merajú aktivitu, ako sú návštevníci stránok, prejavy správania alebo ochutnávky. Tieto údaje sa potom spracúvajú a používajú na vykazovanie. Je potrebné poznamenať, že zriedka vám umožňujú kombinovať marketingové a obchodné výsledky.

· Ukazovatele, ktoré nám dávajú príležitosť analyzovať prevádzkové činnosti spoločnosti. To zahŕňa všetky údaje o produktoch, ktoré spoločnosť ponúka, ako sú organizované procesy na prilákanie zákazníkov a ako je organizovaný život, aká komunikácia má spoločnosť a ako sú efektívne. To všetko vám umožňuje určiť mieru racionality marketingových akcií.

· Treťou úrovňou sú ukazovatele výkonnosti využívania hlavných zdrojov spoločnosti - miera využitia kapitálu, majetku a ľudí. Merajú sa aj obchodné výsledky: ako sú zákazníci spokojní s činnosťami spoločnosti a ako efektívne spoločnosť pôsobí v porovnaní s konkurenciou. Tu sa určujú ukazovatele výkonnosti, ktoré chce spoločnosť sledovať.

· Na poslednej, štvrtej úrovni sa vytvára portfólio metrík, ktoré sa používajú v riadení.

Tieto prístupy umožňujú spoločnosti určiť efektívnosť marketingových aktivít v spojení s finančnými aktivitami spoločnosti.

Odporúčaná