obchodné

Je možné, že IP nezaplatí dane s nulovým príjmom

Obsah:

Je možné, že IP nezaplatí dane s nulovým príjmom

Video: Week 8 2024, Júl

Video: Week 8 2024, Júl
Anonim

Platba daní je zodpovednosťou jednotlivého podnikateľa, za neskoré vykonanie hrozí pokuta a pokuta. Ale čo keď sa podnikateľ práve zaregistroval a ešte sa mu nepodarilo získať svoj prvý zisk, alebo ak sa rok ukázal byť nerentabilným pre jeho podnikanie? V takom prípade nemôže jednotlivý podnikateľ platiť dane?

Image

Aj keď jednotlivý podnikateľ v bežnom období nevykonával činnosť alebo dostal stratu, je stále povinný platiť dôchodkovému fondu dane (pevná platba). Povinnosť platiť príspevky vzniká od jednotlivého podnikateľa ihneď po registrácii (daň sa však prepočítava v pomere k času, ktorý uplynul od okamihu registrácie).

V roku 2014 musí byť FIU zaplatená minimálna suma 20 727, 53 rubľov. Okrem toho, ak jednotlivý podnikateľ súčasne pracuje úradne a zamestnávateľ mu odvádza príspevky, nezbavuje ho to ani platenia pevnej platby. A aj keď je podnikateľ sám dôchodcom alebo osobou so zdravotným postihnutím, právne predpisy nestanovujú žiadne výhody ani oslobodenie od daní.

Je to rozdiel medzi samostatným podnikateľom a LLC, v rámci ktorej je napríklad možné vyslať generálneho riaditeľa na administratívnu dovolenku na obdobie nedostatočnej obchodnej činnosti. Zamestnancom LLC tak nevzniká žiadna mzda a povinnosť platiť príspevky do fondov zaniká.

Mnoho podnikateľov sa dopúšťa chýb tým, že neuzatvára OP včas, a po niekoľkých rokoch dostanú oznámenie požadujúce splatenie dlhov penzijnému fondu, pričom zohľadnia vzniknutý úrok za celé obdobie.

Právne predpisy nestanovujú odklad príspevkov. Sumy musia byť prevedené do konca roka, v opačnom prípade podnikateľovi budú uložené pokuty a pokuty.

Ak je jednotlivec podnikateľ povinný platiť daň z príjmu, aj keď nie je príjem

Individuálny podnikateľ s nulovým príjmom je, samozrejme, oslobodený od platenia dane z príjmu, nesmie však zabudnúť podať „nulové“ vyhlásenie, inak bude musieť zaplatiť pokutu dani a PFR.

Ak jednotlivec nepodá daňové priznanie včas, FIU vypočíta príspevky na základe výpočtu 8 minimálnych miezd, t. vo výške 138 627, 84 rubľov.

Ak však individuálny podnikateľ používa UTII, bude musieť zaplatiť daň z „imputovaného“ príjmu. Napríklad, ak má podnikateľ vlastný maloobchodný predajca, neplatí dane na základe skutočne prijatého zisku, ale na základe záberov z oblasti predaja. Aby sa nepodnikal daň, mal by sa nepodnikateľský podnikateľ zrušiť ako platiteľ UTII.

Odporúčaná