ostatné

Oleg Deripaska a jeho manželka

Oleg Deripaska a jeho manželka
Anonim

Oleg Deripaska je jedným z najbohatších ľudí v Rusku, vlastníkom podnikov v oblasti metalurgie, ktorý médiá často nazýval moderným oligarchom. Kariéra podnikateľa a jeho osobný život obsahujú mnoho zaujímavých faktov.

Image

Oleg Vladimirovič Deripaska sa narodil 2. januára 1968 v meste Dzerzhinsk, v regióne Gorky (dnes Nižný Novgorod). V siedmich rokoch sa presťahoval so svojou rodinou do malého južného mesta Ust-Labinsk, kde vyštudoval maturitu. Potom bol Deripaska odvedený do armády a dva roky pôsobil v Transbaikálii, keď bol demobilizovaný ako senior seržant. Ďalším krokom bolo získanie dvoch vysokých škôl v Moskve - fyzikálno-matematického a ekonomického.

V roku 1990 Oleg Deripaska založil „Vojenskú investičnú a obchodnú spoločnosť“ na predaj kovov. Zisk bol zameraný na nadobudnutie akcií v hliníkovej továrni v Sayanogorsku v Khakassii. Počas štyroch rokov sa Deripaska stala majoritným vlastníkom priemyselného podniku, po ktorom skombinoval inštitúcie pod jeho vedením do vertikálne integrovanej skupiny Siberian Aluminium. V roku 2001 bola spoločnosť premenovaná na „Basic Element“.

V priebehu nasledujúcich troch rokov sa Basic Element stal jedným z najväčších výrobcov hliníkových výrobkov na svete. V roku 1997 začala Deripaska, ktorá zastávala pozíciu generálneho riaditeľa skupiny podnikov, nadobúdať podiely v spoločnostiach skupiny aluminy a hliníka skupiny Sibneft, čím rozširovala existujúcu sieť. V tom čase už základný prvok kombinoval desiatky veľkých a malých stavebných, poľnohospodárskych, banských a hutníckych, finančných, inžinierskych a leteckých zdrojov.

V roku 2007 sa skupina spoločností Basic Element zlúčila s aktívami podobnej švajčiarskej priemyselnej siete Glencore, v dôsledku čoho sa Deripaska stala generálnym riaditeľom zlúčenej spoločnosti RUSAL, ktorá sa v skutočnosti stala monopolistom v kovospracujúcom priemysle. Neskôr Oleg Deripaska vytvoril priemyselnú skupinu EN + GROUP, ktorá zahŕňala ruské a zahraničné podniky nielen v oblasti metalurgie a ťažby neželezných kovov, ale aj v energetike.

V súčasnosti je Oleg Deripaska viceprezidentom Ruskej únie priemyselníkov a podnikateľov. Deripaska bola kvôli svojmu kľúčovému vplyvu na ruskú a svetovú ekonomiku prezývaná „nový ruský oligarcha“. Neustále sa spomína na medzinárodnom zozname Forbes. V roku 2008 bola Deripaska uznaná za najbohatšieho muža v Rusku s majetkom 28, 6 miliárd dolárov. Začiatkom roku 2018 klesol na 19. miesto medzi ruskými bohatými a vo svetovom rebríčku obsadil iba 248. miesto so šťastím 6, 7 miliárd dolárov. V apríli toho roku stratil priemyselník 1, 3 miliardy dolárov v súvislosti s ekonomickými sankciami USA uvalenými na ruskú elitu.

V roku 2001 sa uskutočnila svadba Olega Deripasku a dcéra významného ruského politika a novinárky Poliny Jumashevovej. Budúci manželia sa stretli s návštevou dlhoročného priateľa partnera Deripaska Romana Abramoviča. O rok a pol neskôr sa oženil Polinin otec Valentin Yumashev s dcérou Borisa Jeľcina v Tatyane, čo umožnilo páru Deripasku vstúpiť do rodiny Borisa Nikolaeviča. Manželka Polina porodila prominentnú manželku dvoch detí: syna Petra v roku 2001 a dcéry Márie v roku 2003.

Následne sa v tlači aktívne diskutovalo o možnej diskusii o Poline a Oleg Deripaske. Manželka oligarchu bola opakovane videná v spoločnosti podnikateľa Alexandra Mamuta. Následne sa popreli zvesti o rozvode, ale pár je menej pravdepodobné, že sa objavia na verejnosti spolu. Ďalší rodinný škandál vypukol v roku 2017, keď sa v tlači objavili informácie, že Oleg Deripaska trávil čas v spoločnosti zamestnancov eskortnej servisnej agentúry. Škandál bol utíšený, hoci záujem o osobný život priemyselníka je stále podporovaný vyšetrovaniami nezávislých blogerov a novinárov.

Odporúčaná