Obchodná komunikácia a etika

Steve Jobs a Bill Gates: priatelia, súperi alebo nepriatelia?

Obsah:

Steve Jobs a Bill Gates: priatelia, súperi alebo nepriatelia?

Video: Bill Gates calls Steve Jobs a 'wizard' who saved Apple 2024, Júl

Video: Bill Gates calls Steve Jobs a 'wizard' who saved Apple 2024, Júl
Anonim

Ešte pred niekoľkými desaťročiami patrila počítačová technológia takmer do kategórie exotiky a používala sa pravdepodobne iba v kanceláriách štátnych inštitúcií a veľkých spoločností. Dnes sú stolné počítače a tablety k dispozícii takmer všetkým ľuďom. Takéto rozšírené používanie moderných technológií je primárne spôsobené dvoma odborníkmi - Billom Gatesom a Steve Jobsom.

Image

Vzťah medzi tvorcami spoločností Apple a Microsoft bol vždy zložitý. Pracovné miesta a brány v histórii podnikania sa stávali striedavo súpermi, potom spolupracovníkmi alebo dokonca iba nepriateľmi.

súperovi

Na začiatku ich činnosti boli mladšie brány a práce pravdepodobnejšie súpermi ako priatelia alebo nepriatelia. Mnoho ľudí verí, že prvým grafickým operačným systémom, ktorý pre bežných používateľov zjednodušil prácu na počítači, bol systém Windows 85. To však nie je úplne pravda.

Spoločnosť Apple na počítačoch Apple Macintosh prvýkrát implementovala myšlienku používania grafických používateľských rozhraní pre počítače. S cieľom uzavrieť zmluvu o dodávke týchto počítačov softvéru Jobs vo svojej mladosti v 80. rokoch minulého storočia prišiel do Washingtonu s Billom Gatesom.

Tvorca Microsoftu v tom čase považoval možnosti nového OS za trochu obmedzené, napriek tomu súhlasil s prácou s Apple. Následne, niekoľko rokov po vydaní počítača Macintosh, spoločnosti spolupracovali a vzťah medzi spoločnosťou Jobs a Gates bol pomerne priateľský.

nepriatelia

Spoločná práca spoločností Microsoft a Apple sa podľa oboch vodcov stala produktívnou. Keď však Bill Gates poznamenal, že má na Masovi viac špecialistov ako Steve, považuje to za nespravodlivé.

Potom sa vzťahy medzi partnermi začali postupne zhoršovať. Nakoniec sa rozpadli vydaním prvej verzie systému Windows od spoločnosti Microsoft v roku 1985. Táto správa mala vplyv na vybuchujúcu bombu na Stevea.

Jobs považoval nový operačný systém za plagiát v systéme Macintosh a nebol tak pomalý, aby sa mohol verejne hlásiť. Bill na to odpovedal, že ešte predtým, ako spolupracoval s Apple, vymyslel myšlienku vytvorenia grafického obalu a veril, že budúcnosť je s ňou.

Zakladateľ spoločnosti Microsoft okrem toho zdôraznil skutočnosť, že zásadu interakcie používateľa s počítačom prostredníctvom grafiky nevymysleli vôbec odborníci spoločnosti Apple, ale spoločnosť Xerox PARC, ktorú kedysi spoločnosť Jobs obdivovala. Od tohto momentu sa bývalí obchodní partneri stali nezmieriteľnými nepriateľmi.

V roku 1985 opustil Stephen Jobs spoločnosť Apple a zaregistroval svoju vlastnú spoločnosť NeXT. Avšak aj potom, čo prestal pracovať pre hlavného súpera Microsoftu, vzťah medzi ním a Billom sa nezlepšil.

Odporúčaná