Obchodné riadenie

Steve Jobs ako úspešný manažér

Steve Jobs ako úspešný manažér

Video: How great leaders inspire action | Simon Sinek 2024, Júl

Video: How great leaders inspire action | Simon Sinek 2024, Júl
Anonim

Steve Jobs je nadaný tvorivý človek. Jeho obchodný potenciál ako vrcholového manažéra jednej z najväčších svetových spoločností je tiež založený na týchto kvalitách. Niet divu, že hovoria, že skutočne talentovaný človek, talentovaný vo všetkom.

Image

Návod na použitie

1

Kariéra Steve Jobs v spoločnosti Apple je veľmi neobvyklá, ako pravdepodobne aj osobnosť tejto osoby. Ako zakladajúci otec spoločnosti Apple bol Steve už dlho v tieni. Ak, samozrejme, génius všeobecne vie, čo je tieň. Tak či onak, 22-ročný, vždy chlpatý a špinavý Jobs jednoznačne nezapadal do pozície generálneho riaditeľa renomovanej spoločnosti. Toto uznal aj sám. Preto, keď sa objavila otázka týkajúca sa výkonného riaditeľa, Steve navrhol na túto pozíciu známeho riaditeľa počítačovej spoločnosti John Scully.

2

Takmer dva roky vydržal nový generálny riaditeľ prítomnosť Jobs v spoločnosti. Koniec koncov, tá bola extrémne nezávislá a nedisciplinovaná. Otvorene vyjadril svoje názory a argumentoval so šéfom. V roku 1984 vytrhol Scaliho trpezlivosť a vyhodil Jobsa. Neskôr Steve hovoril o tomto prepustení ako o najužitočnejšej udalosti v jeho živote. A potom to bolo len rozhorčenie, hnev a sklamanie. Potom Jobs založí svoju vlastnú, nie veľmi úspešnú spoločnosť, ktorú spoločnosť Apple predáva o niekoľko rokov neskôr. A keď spoločnosť Apple začiatkom 90. rokov čelí bankrotu, vedie ju nakoniec Jobs.

3

„Chcete pokračovať v obchodovaní so sladkou vodou alebo ísť so mnou a pokúsiť sa zmeniť svet?“ - Jobs sa spýtal rovnakej nešťastnej Scullyovej, keď ho nalákala od svojich konkurentov. Táto veta hovorí za všetko. Steve sa pôvodne nechystal vymieňať maličkosti. Mal cieľ. Skvelý gól. A tento cieľ vždy slúžil ako sprievodca a stal sa kľúčom k jeho úspechu.

4

Na pozícii vrcholového manažéra spoločnosti Apple Jobs robí množstvo rozhodnutí, ktoré ostatní vnímajú veľmi nejednoznačne. Mnohí ich vtedy považovali za veľmi pochybné a riskantné. Ich správnosť však prisľúbili ďalšie udalosti. Mnohé z týchto riešení sa stali klasikou marketingu a sú zahrnuté v učebniciach riadenia.

5

Steve Jobs ako prvý ocenil dôležitosť obrázkovej reklamy a vyvinul stratégiu nepriamej propagácie. Dokázal, že netradičné reklamné nástroje, ako je únik informácií a intriky, fungujú lepšie ako tie najkvalitnejšie reklamy.

6

Steve Jobs tiež dobre pochopil, že úspech jeho spoločnosti nebol prínosom pre neho samotného, ​​ale pre tisíce inžinierov, programátorov, dizajnérov a prikladal veľký význam zlepšeniu svojho tímu. Uvedomil si, že iba na úkor jednej, dokonca aj tých najmodernejších technológií, nemožno dosiahnuť veľký úspech. Musíte vytvoriť krásne komponenty a potom ich dobre zabaliť. Aby ste to dosiahli, musíte mať kreatívny prístup a dobrý vkus ku všetkým.

7

Počítačový génius ako prvý dospel k záveru, že dizajn by nemal byť pomocný, ale neoddeliteľnou súčasťou hlavnej funkcie výrobného procesu. "Problém Microsoftu je, že nemajú chuť. Rozhodne nemajú chuť. Nemyslia si kreatívne. Ich produkt nemá žiadnu kultúru, " uviedol Jobs a zdôraznil, že skutočný produkt musí byť chutný. „Na obrazovke vytvoríme také ikony, ktoré si chcete olízať, “ žartoval raz.

8

Steve Jobs bol skutočne kreatívny človek. A od ostatných požadoval kreatívny výlet do práce. Schopnosť tvoriť, podľa jeho názoru, už dávno prestáva byť výsadou iba umelcov a spisovateľov. Na riešenie nových, neštandardných problémov je potrebné inžinierov, programátorov a dizajnérov.

9

Na konci svojho života Jobs pripustil, že hlavným snom a cieľom jeho života bola myšlienka - zmeniť svet, spojiť celú ľudskú komunitu na Zemi a skombinovať ich potenciál. Ale bohužiaľ, tento sen nebol predurčený, aby sa splnil. „Problém je v tom, že som zostarol a uvedomil som si, že technologické inovácie nedokážu tento svet skutočne zmeniť. Je nám to ľúto, ale je to pravda, “ zhrnul počítačový génius trpko.

Lekcie Steve Jobs

Odporúčaná