ostatné

Popredné krajiny s kakaom

Obsah:

Popredné krajiny s kakaom

Video: Irán - storočie bojov o ropu - dokument sk 2024, Júl

Video: Irán - storočie bojov o ropu - dokument sk 2024, Júl
Anonim

Kakao je vždyzelený čokoládový strom. Pestuje sa v trópoch oboch pologúľ kvôli semienkam, ktoré sa používajú v cukrárskom priemysle. Je to hlavná zložka čokolády. Približne 70% celosvetovej úrody kakaa sa ťaží v afrických krajinách.

Image

Popredné krajiny s kakaom

Najväčším producentom kakaových bôbov je Pobrežie Slonoviny. Tento africký štát predstavuje 30% celosvetovej ročnej úrody. Ročne sa vyváža približne 1 milión ton kakaa. Je potrebné poznamenať, že k výrobe bôbov dochádza bez použitia poľnohospodárskych strojov. Na plantážach sa dodnes používa otrocká práca. V roku 2012 Pobrežie Slonoviny požiadalo Irán, aby postavil montážnu linku traktorov na výrobu poľnohospodárskych strojov v krajine s cieľom uľahčiť tradičný spôsob pestovania kakaa. Podľa neoficiálnych údajov je na plantážach v krajine zamestnaných približne 800 000 detí.

Ghana je africká krajina, hlavný vývozca kakaových bôbov. Nachádza sa vedľa Pobrežia Slonoviny. Každý rok vyprodukuje asi 700 000 ton surovín. Polovica kultivovanej pôdy v Ghane je vysadená kakaovými stromami. Krajina každoročne zvyšuje úrodu kakaa. Vláda za týmto účelom zvyšuje platy poľnohospodárov a vo veľkej miere využíva fungicídy a pesticídy. Ministerstvo financií tiež každoročne bezplatne rozdáva 20 miliónov sadeníc kakaa miestnym poľnohospodárom.

Ostrov Sulawes pod indonézskym krídlom je tretím najväčším producentom kakaa na svete. Objem plodiny sa však každý rok znižuje. Pretože polovica stromov je nad 20 rokov a dáva málo ovocia kakaových bôbov. A roľníci pomaly prechádzajú na iné ziskovejšie kultúry.

Odporúčaná