ostatné

Colné vyhlásenie a jeho vykonanie

Obsah:

Colné vyhlásenie a jeho vykonanie

Video: Príklad vyplnenia elektronického colného vyhlásenia 2024, Júl

Video: Príklad vyplnenia elektronického colného vyhlásenia 2024, Júl
Anonim

Čo je to colné vyhlásenie a ako ho správne vykonať, mal by vedieť každý, kto prekročil hranicu alebo sa chystá urobiť niečo, čo v určitom množstve prepravuje tovar alebo peniaze. Dokument je obzvlášť dôležitý pre podnikanie súvisiace s vývozom alebo dovozom.

Image

Colné vyhlásenie - doklad pre tovar prepravovaný cez štátnu hranicu. Môžu byť priemyselné alebo obchodné, ako aj osobné. Zákon ustanovuje určité množstvo nákladu, ktoré by sa malo zdokumentovať. Na podnikanie sa vyžaduje colné vyhlásenie.

Čo je colné vyhlásenie

Dokument vo svojej podobe je jednotný, obsahuje údaje o prepravovanom tovare a jeho majiteľovi, kupujúcom, predávajúcom. Vyhlásenie môže byť vyhotovené tak zástupcom právnickej osoby, ako aj jednoduchým cestujúcim, ktorý prepravuje tovar cez colný úrad, ktorý je predmetom náležitého účtovníctva colných úradov a je zdanený.

Kľúčové polia formulára colného vyhlásenia, ktoré sú povinné, sú:

  • Dátum vyplnenia formulára

  • úplný zoznam deklarovaného tovaru,

  • skupina nomenklatúry

  • krajina pôvodu

  • druh prepravy, ktorou sa náklad prepravuje.

Je potrebné deklarovať priemyselný tovar a osobné veci nakúpené v zahraničí alebo prepravené do zahraničia na predaj ako suveníry, hotovosť a iné cennosti.

Doklady na vyhlásenie môžu byť štyroch typov - GDT (náklad), cestujúci (pre jednotlivcov), TS (pre vozidlá), tranzit. Pred začatím prípravy vyhlásenia je potrebné objasniť jeho typ odborníkom a preskúmať všetky nuansy a pravidlá vyplnenia formulára.

Odporúčaná