Obchodné riadenie

Univerzálny prenosový dokument (UPD): pravidlá plnenia, aplikácia

Obsah:

Univerzálny prenosový dokument (UPD): pravidlá plnenia, aplikácia
Anonim

Univerzálny prevodný dokument (UPD) bol vyvinutý daňovou službou s cieľom vylúčiť z obehu dokumenty, ktoré sa navzájom duplikujú a predlžujú, komplikujú proces partnerstva, daňové správy.

Image

Univerzálny prenosový dokument (UPD) bol vypracovaný už v roku 2011, aktívne sa však používal až v roku 2013, keď nadobudol účinnosť federálny zákon č. 412. Upravuje vzťahy medzi obchodnými partnermi, právnickými osobami a daňovou službou. Spočiatku mal dokument štatút jedinej zásielky, to znamená, že mohol nahradiť faktúru, ale do konca roku 2013 Federálna daňová služba navrhla projekt možnosti použitia UDM ako výkazu na predloženie daňovej službe. Je dovolené sformulovať a zaslať DLC v písomnej aj elektronickej podobe.

Čo je UPD

Formulár UPD je navrhnutý tak, aby vám umožnil súčasne zadávať údaje dvoch dokumentov bez straty akýchkoľvek pozícií a informácií. UPD je vybavený funkciami primárneho účtovného dokladu a obsahuje podrobnosti o faktúre. Vychádza z faktúrového formulára doplneného o pozície z DPU (primárny účtovný doklad). Formulár je schválený osobitným uznesením vlády Ruskej federácie č. 1137. Podľa neho UPD obsahuje:

  • údaje (prvky), ktoré sú uvedené na faktúre za tovar,

  • oddiely a stĺpce konosamentu

  • položky a položky z faktúry za prepustenie tovaru,

  • úplné prijatie alebo prevod finančných prostriedkov.

UPD sa pravidelne upravuje, zavádzajú sa do neho zmeny, ktoré zodpovedajú zmenám v praxi a pravidlám podnikania, výkazníctva. Úradníci, ktorí tvoria DLC, sú povinní monitorovať svoje zmeny a prísne ich sledovať. Posledné úpravy sú z júla a októbra 2017 a zahŕňajú zadanie identifikátorov zmluvy (zmluva, dohoda), doplnenie stĺpca, ktorý odráža kód produktu, colné vyhlásenie. Zavedené zmeny sa zaznamenávajú ako dodatok k uzneseniu alebo ako nezávislé uznesenie. Posledne menované sú uzneseniami č. 625 a 981 vlády Ruskej federácie.

Účel a hlavné funkcie dokumentu

UPD sa môže používať na určený účel - na prevod tovaru (hodnoty) alebo vykazovanie - a veľkých spoločností akéhokoľvek druhu a súkromných podnikateľov bez ohľadu na spôsob zdanenia. Aj tí, ktorí sú z akéhokoľvek dôvodu oslobodení od DPH, môžu UPD používať ako primárny dokument v týchto prípadoch:

  • pri dodávkach a zmluvných prácach,

  • poskytované a prijaté záznamové služby,

  • vyplnenie transakcií na prevod vlastníctva akéhokoľvek druhu majetku,

  • pri zvažovaní sprostredkovateľských operácií a služieb.

Právne predpisy ustanovujú a povoľujú používanie TCD v 2 prípadoch (možnosti) - ako faktúra a dokument, ktorým sa upravuje prevod niečoho, iba ako dokument odrážajúci pohyb hodnôt.

Ak sa uplatní druhý stav použitia UPD, nemusíte v ňom uvádzať údaje o faktúre, pretože ide iba o potvrdenie prevodu majetku. Faktúru je možné v prípade potreby vystaviť v samostatnej forme vo forme dodatku k účtovnému výkazu.

Vybrané formy a typ registrácie UPD (papierové alebo elektronické) sa nevyhnutne odrážajú v dokumentoch v účtovnej a daňovej politike podniku.

Kedy a na koho môžem použiť UPD

Úplný zoznam prípadov, keď je možné dokument univerzálneho transferu použiť, je uverejnený v úradnom liste daňovej správy Ruska z októbra 2013. Napríklad zoznam ekonomických aplikácií obsahoval:

  • neprenosná preprava tovaru alebo cenností priamo kupujúcemu alebo jeho splnomocnenému zástupcovi,

  • preprava tovaru s následnou prepravou a prevodom na kupujúceho,

  • oprava vykonanej práce a dodanie predmetu zákazníkovi,

  • prevod vlastníctva hnuteľného a nehnuteľného majetku,

  • prevod hodnôt (tovaru) na základe dohody o provízii alebo zastúpení.

V liste daňovej správy z januára 2014 sa schválili ďalšie spôsobilosti a funkcie UPD - neexistencia obmedzení týkajúcich sa rozsahu dokumentu, možnosť s ním opraviť operácie nielen s ruskými, ale aj so zahraničnými protistranami, ktoré nemajú územné referencie (registráciu) na území Ruskej federácie. To znamená, že daňovníci a obchodní agenti, účtovníci majú právo do dokladu pridať ďalšie dokumenty potrebné na zaznamenanie všetkých nuancií transakcie, podrobnosti a údaje, použiť formulár, aby odrážali operácie so zahraničnými partnermi.

Pravidlá vypĺňania dokumentu

Predtým, ako začnete vyplňovať DLC, musíte mu prideliť stav 1 alebo 2. Tento atribút slúži na informačné účely a. v skutočnosti určuje pravidlá, podľa ktorých sa dokument vytvára. UPD so stavom 1 je faktúra aj úkon (dokument o prevode), ktoré sú nevyhnutne očíslované. UPD s požadovaným 2 - prevodovým (primárnym) dokumentom, v ktorom nie je potrebné vyplňovať stĺpce, ktoré sú charakteristické iba pre faktúru. Sú tiež očíslované v súlade s poradím vypracovaných primárnych aktov.

Špecialisti podnikov môžu odobrať vzorky na vyplnenie UPD oboch stavov na oficiálnej webovej stránke Federálnej daňovej služby alebo na miestnom úrade inštitúcie. Okrem toho sú v tematických internetových zdrojoch účtovníctva alebo daní podrobné pokyny na vyplnenie DLC, ktoré zahŕňajú:

  • pravidlá určovania stavu

  • postavenie osoby oprávnenej vyhotoviť a potvrdiť dokument,

  • postup vystavenia tovaru alebo služieb,

  • údaje o výrobku, ktorý musí byť uvedený, zoznam dokumentov o ňom a ich typ,

  • pravidlá určovania hospodárskeho subjektu v UPD,

  • špecifiká zobrazovania údajov o účastníkoch transakcie, predtým podpísané dohody medzi nimi.

Zostavené dokumenty, bez ohľadu na stav, sa zaznamenávajú alebo duplikujú v obchodných a účtovných dokumentoch podniku.

Oprava chýb v UPD

Pri zostavovaní akéhokoľvek dokumentu vrátane UPD sa nemusia zadávať všetky údaje alebo sa môžu robiť chyby. Federálna daňová služba dáva odporúčania nielen na princípe hlásenia tohto typu, ale aj na to, ako opraviť chyby alebo odstrániť nedostatky.

Postup vykonania zmien závisí od stavu dokumentu:

  • chyba v nákladoch na pozície (tovar) - vytvorí sa nový dokument, pričom pôvodné číslo sa uloží a dátum zmeny sa zapíše do príslušného riadku (1a),

  • chyba v údajoch o odosielateľovi alebo príjemcovi tovaru, počte platobných dokladov alebo colných údajoch - vyplnenie nového formulára so zachovaním pôvodného čísla, zadanie presných údajov,

  • chyba v pôvodnom dokumente bez ovplyvnenia faktúry - prečiarknite jeden riadok, aby sa prečítali zdrojové údaje a na vrchu sa uviedla nová suma (cena) označená ako „pevná a podpísaná“,

  • ak je niektorá z uvedených operácií (stav UPD 2) oslobodená od dane - opravte pôvodnú verziu a vystavte faktúru ako dodatok.

Opravy nevyžadujú prípravu nového UPD a jeho zahrnutie do účtovných dokladov podniku.

Odporúčaná