Obchodná komunikácia a etika

To, čo Google obviňuje Microsoft a Nokia

To, čo Google obviňuje Microsoft a Nokia
Anonim

31. mája 2012 spoločnosť Google podala sťažnosť na Európsky protimonopolný výbor, v ktorej obvinila spoločnosť Microsoft a Nokia zo zámeru zapojiť sa do „patentovania patentov“. Podľa analytikov sa aliancia vyrábajúca smartfóny Lumia týmto spôsobom rozhodla nespravodlivo konkurovať výrobcom miniaplikácií v systéme Android s cieľom zvýšiť predaj svojich vlastných produktov.

Image

O pozadí

V roku 2011 sa Nokia a Microsoft spojili, aby vydali smartfóny Lumia založené na OS Windows Phone. Preto spoločnosť Nokia plánovala zlepšiť svoju jednoznačne neistú pozíciu na trhu s mobilnými zariadeniami a vstúpila do tvrdej konkurencie s miniaplikáciami založenými na oveľa populárnejších operačných systémoch iOS a Android.

Čoskoro po vydaní prvej línie Lumia nová aliancia nečakane uzavrela dohodu s kanadskou spoločnosťou Mosaid Technologies, v dôsledku čoho boli na Mosaid prevedené práva na dvetisíc patentov a patentových prihlášok, ktoré predtým vlastnili Nokia a Microsoft.

Samotná kanadská spoločnosť nevyrába žiadne pomôcky a zatiaľ ju nebude vyrábať - to spôsobilo podozrenie analytikov spoločnosti Google.Inc. Navrhli, že Mosaid je „troll“, ktorý má v úmysle so spoločnosťou Nokia a Microsoft vyhlásiť „patentovú vojnu“ na systéme Android, a teda na jeho vlastníkovi, spoločnosti Google.

O patentovaní vozíkov

Trolling patentom nie je v globálnom obchode neobvyklý. Pre jasnosť môžeme uviesť ruský príklad konca 90. rokov, keď podnikaví obyvatelia moskovského regiónu patentovali „vynález“ s názvom „Sklenená nádoba“, ktorý sa ukázal byť pravidelnou fľašou. Majitelia patentu sa snažili žalovať časť zisku výrobcov rôznych nápojov nalievaných do sklenených nádob.

V Rusku je však tento jav veľmi zriedkavý. Ale v Spojených štátoch tento obchod prosperuje. Najmä v oblasti telekomunikácií a Hi-Tech, kde sa pri výrobe konečného produktu používa viac ako tucet alebo dokonca stovky patentov, čo znamená, že nie je ťažké nájsť slabiny a právne medzery pri podaní žaloby. Dokonca aj technológie poctivo vyvinuté rôznymi ľuďmi nezávisle od seba často vedú k podobným výsledkom. Napríklad, kto si myslíte, že vymyslel rádio? Popov alebo Marconi?

Vývoj konfliktov

Je potrebné poznamenať, že ani Mosaid Technologies, ani Nokia ani Microsoft nepodnikli voči spoločnosti Google ako výrobcovi zariadení Android žiadne kroky. Sťažnosť na Európsky protimonopolný výbor bola pokusom chrániť sa pred možnými problémami. Podľa analytikov spoločnosti Google vlastní Mosaid približne 1 200 kľúčových technológií z oblasti mobilného priemyslu, ktoré by mohli viesť súdne konania. Výsledkom údajného „patentovaného trollingu“ by podľa spoločnosti Google mohlo byť zvýšenie cien mobilných zariadení, ako aj zavedenie obmedzení predaja miniaplikácií so systémom Android, čo by prinútilo spotrebiteľov kupovať smartfóny so systémom Windows.

Spoločnosť Google však nezohľadnila skutočnosť, že sama osebe je monopolistom. Zástupcovia spoločnosti Microsoft si nevšimli, že spoločnosť Google.Inc kontroluje viac ako 90% internetového vyhľadávania a reklamy a následne podala sťažnosť na protimonopolný úrad Európskej únie. Ak spoločnosť Google neprijme vhodné opatrenia na vyriešenie konfliktu, môžu byť sankcionované - pokuta. Alebo spravidla obmedzia používanie služieb Google v Európe.

Toto je však ďalší príbeh.

Spoločnosť Lenta.ru / Google obvinila spoločnosť Microsoft a Nokia z pomoci „patentovým trollom“

Odporúčaná