ostatné

Čo je to dumping?

Čo je to dumping?

Video: FEARO - BTCKing (feat. DJ Triple P, prod. Komma) 2024, Smieť

Video: FEARO - BTCKing (feat. DJ Triple P, prod. Komma) 2024, Smieť
Anonim

Dumping je vývoz tovaru z krajiny za nižšie ceny ako domáce ceny, ktorý sa vykonáva s cieľom vytlačiť konkurentov a zachytiť zahraničné trhy. Dumping sa môže vykonať tak na náklady vyvážajúcej spoločnosti, ako aj na náklady štátu prostredníctvom subvencovania vývozu zo štátneho rozpočtu.

Image

Dumpingom sa rozumie aj metóda netarifnej obchodnej politiky medzinárodného marketingu, ktorá spočíva v propagácii tovaru na zahraničnom trhu znížením vývozných cien pod úroveň existujúcu v krajine vývozcu.

Dumping je typ nekalej súťaže. Jeho bezprostrednými cieľmi sú zvýšenie predaja a podielu na trhu, vylúčenie konkurentov a posilnenie kontroly trhu bez nadbytočných zásob. Okrem toho sa dumping môže uskutočňovať aj na politické účely, keď sa ekonomicky silná krajina uchýli k dumpingu v obchode s menej rozvinutými krajinami, keď sa snaží potlačiť výrobcov komodít v týchto krajinách, a tým vytvoriť ekonomickú kontrolu nad nimi.

Straty z predaja tovaru za dumpingové (znížené) ceny sa môžu pokryť rôznymi spôsobmi: predaj iného tovaru, ktorý nemá vážnych konkurentov, za vyššie ceny; predaj podobného tovaru za vysoké ceny po vytlačení konkurenta z trhu; dostáva dotácie od štátu, čím stimuluje export. V druhom prípade sú nižšie ceny vyvážaného tovaru kompenzované vyššími cenami na domácom trhu a daňoví poplatníci kompenzujú straty z dumpingových cien.

V modernom svete existujú dva typy dumpingu: cena a cena. Cenový dumping je predaj tovaru na vývoznom trhu za cenu nižšiu ako je jeho priemerná cena na domácom trhu. Nákladový dumping je predaj tovaru na vývoznom trhu za cenu nižšiu ako cena tovaru.

Aby sa zabránilo dumpingu, štát používa rôzne nástroje, napríklad dobrovoľné obmedzenie dovozu, zníženie ponuky na tento trh. Za hlavný nástroj boja proti dumpingu sa považujú antidumpingové clá. Ide o druh nepriamej dane, ktorá zvyšuje zaťaženie dovoznou cenou. Antidumpingové clá dopĺňajú zvyčajné clá a sú vyrovnávacie, t. zodpovedajú rozdielu medzi normálnymi a dumpingovými cenami.

Odporúčaná