Obchodné riadenie

Čo je crowdsourcing jednoduchými slovami?

Obsah:

Čo je crowdsourcing jednoduchými slovami?

Video: Massive-scale online collaboration | Luis von Ahn 2024, Jún

Video: Massive-scale online collaboration | Luis von Ahn 2024, Jún
Anonim

Crowdsourcing je v Rusku rýchlo rastúci podnik - nástroj založený na využití potenciálu a zdrojov davu. To znamená, že úlohy nevykonávajú profesionálni pracovníci, ale amatéri - nadšenci, ktorí za svoju prácu dostávajú symbolickú odmenu alebo ktorí vôbec nedostávajú.

Image

Zahraničný termín crowdsourcing sa objavil vďaka slávnemu americkému spisovateľovi a novinárovi Jeffovi Howeovi. Bol to on, kto vynašiel toto nové slovo, sformuloval a vysvetlil princíp svojho konania. Aby sme pochopili čo je crowdsourcing, mali by sme sa obrátiť na anglický slovník (crowd - „crowd“ and sourcing– „use resources“), doslovne preložený do ruštiny, tento pojem znamená „použitie crowd zdrojov“ na riešenie sociálnych problémov. Ak dobrovoľníci konajú ako výkonní umelci a samotná činnosť sa vykonáva pomocou informačných technológií.

Pozoruhodný príklad crowdsourcingu je projekt - Yandex.Toloka. Tieto alebo tieto úlohy môže vykonávať ktokoľvek (užívateľ internetu), pretože ich vykonávanie si nevyžaduje špeciálne zručnosti, je potrebný iba čas a túžba. Jediným obmedzením je vek výkonných umelcov, pretože väčšina úloh má známku 18+. Používatelia internetu si však tento rámec stanovili sami.

Druhy crowdsourcingu

Existuje niekoľko typov crowdsourcingu: sociálne (verejné), politické, ako aj v podnikaní. Grigory Asmolov je považovaná za osobu, ktorá položila základy pre sociálny crowdsourcing v Rusku. Vlastní iniciatívu na vytvorenie stránky „Virtuálny trh“, ktorej cieľom je pomáhať ľuďom, ktorí sa ocitnú v núdzových situáciách. Táto platforma prijíma informácie zo správ, odkazov, fotografií a video materiálov zverejnených používateľmi na internete. Táto služba je schopná spojiť ľudí, ktorí potrebujú pomoc s tými, ktorí sú pripravení ju poskytnúť.

Najúspešnejším projektom crowdsourcingu vo verejnom sektore bola kampaň na výber loga olympijských hier v roku 2014. V roku 2010 sa začala maskotská súťaž All-Russian Soči Games.

Popredné spoločnosti a značky aktívne využívajú crowdsourcing v podnikateľskom prostredí. Coca-Cola a Pepsi opakovane vyhlásili najväčšie súťaže o najlepší dizajn a vzhľad produktov. Google, Microsoft, Toyota, Samsung - sú horlivými zástancami využívania technológií crowdsourcingu.

Odporúčaná