ostatné

Umenie prezentácie. Všeobecný dizajn podložných sklíčok

Umenie prezentácie. Všeobecný dizajn podložných sklíčok
Anonim

Dlho môžete argumentovať, aká by mala byť ideálna prezentácia. Na ceste k tomuto ideálu musíte poznať základy dizajnu, z ktorých bude jednoduchšie stavať a rozvíjať zručnosti pri vytváraní prezentácie.

Image

Budete potrebovať

  • - počítač

  • - program na vytváranie prezentácií

Návod na použitie

1

Najskôr premýšľajte o tom, či ste pre prezentáciu napísali text, alebo sa chystáte rozprávať bez neho, čím vytvoríte reč na cestách. V obidvoch prípadoch budete potrebovať plán príbehu. S ním bude ľahšie hovoriť a vytvárať prezentácie. Ak už máte text, môžete ho jednoducho sledovať.

2

Pamätajte na obmedzenia. Môže to byť časový limit, snímky, štýl prezentácie. Takýto rámec na jednej strane sťažuje proces tvorby, pretože sa musíte prispôsobiť. Na druhej strane budete mať jasnejšiu predstavu o tom, čo zahrnúť do vašej prezentácie. Ak existuje nejaké obmedzenie, je najlepšie v práci reflektovať najdôležitejšie informácie, kľúčové polohy textu.

3

Nepreháňajte text na snímkach. Ľudia môžu čítať a veľké množstvo textu ich rozptyľuje od vašej reči. Textové plátno tiež jednoducho vyzerá škaredo na obrazovke. Napíšte hlavné tézy, kľúčové slová, aby publikum nezabudlo napríklad na dôležité mená alebo hlavnú myšlienku.

4

Ak to formát umožňuje, zriedite prezentáciu obrázkami. Obrázky by však mali niesť sémantické zaťaženie a vyjadrovať význam toho, o čom hovoríte. To znamená, že ak napríklad hovoríme o Tower of London, potom by snímka nemala obsahovať obrázky s medvedíkmi a žiadne ďalšie veci, ktoré nesúvisia s predmetom príbehu. Obrázky by mali byť dostatočne veľké, aby ich mohli vidieť všetci. Mali by ste tiež venovať pozornosť kvalite obrazu. Vyhnite sa zakaleným obrázkom, malým obrázkom, očarujúcim farbám - to všetko robí prezentáciu neatraktívnou.

5

Postupujte podľa logiky v prezentácii. To platí najmä pre prezentácie akýchkoľvek vedeckých udalostí. Ak máte jasný plán, napríklad úvod, obsah, popis častí, použité zdroje a na konci vďačnosti, nemusíte tieto časti miešať. Výrazná štruktúra v prezentácii vždy vyhráva. Ľudia chápu, ktorá časť príbehu je teraz, a nerozptyľujú sa.

6

Použite ilustratívne materiály. Okrem bežných obrázkov môžete použiť aj grafy, grafy, diagramy a ďalšie. Sú pomerne ťažké vysvetliť slovami, aby všetci rozumeli. Ilustrácia umožní celému publiku ponoriť sa hlbšie do informácií v tabuľkách / diagramoch a nebudete si musieť pamätať veľké množstvo ukazovateľov a hodnôt, je ľahšie zvýrazniť trendy a vyvodiť závery.

7

Udržujte rovnováhu medzi časom vyhradeným na prezentáciu a počtom snímok. Ak máte na to 10 minút, nemusíte vytvárať prezentáciu so 40 snímkami. Fyzicky nemáte čas hovoriť všetko, čo je tam napísané, a to len unaví publikum.

8

Venujte pozornosť celkovému dizajnu. Vyberte si pozadie, ktoré bude príjemné pre oko. Písmo slov by malo byť dostatočne veľké, aby bolo ľahké prečítať ho z diaľky, a jeho farba by sa nemala spájať s pozadím prezentácie. To znamená, že ružové pozadie a žlté písmená nebudú fungovať. Farby by mali byť dostatočne kontrastné, ale nie jasné, aby sa na ne pohodlne pozeralo. Vyhnite sa pozadiam, ktoré sú preplnené textúrami, ako sú pravítka, kosoštvorce a iné geometrické tvary a obrázky.

9

Nekopírujte slepo text z Internetu alebo z vášho zdroja do prezentácie. Upravte to, odstráňte odkazy, zbytočné podčiarknutia. Zarovnajte veľkosť písma v celej prezentácii. Uistite sa, že štýl písma je všade rovnaký.

10

Nepoužívajte zvukové stopy pre diapozitívy, napríklad pri ich prepínaní. Toto je v skutočnosti pre divákov veľmi nepríjemné. Neznepokojujte sa ani rôznymi typmi vzhľadu textu na snímke, ako sú hviezdy, rozmiestnenie, rotácia a ďalšie.

Venujte pozornosť

Venujte pozornosť informáciám, ktoré chcete do prezentácie zahrnúť. Malo by to byť zmysluplné, mať zmysel.

Užitočné rady

Dizajn prezentácie by sa mal zhodovať s textom. To znamená, že ak je cieľom hovoriť o dovolenke na mori, potom sa uprednostňujú diapozitívy, napríklad s modrozeleným dizajnom, obrázky pláží, morí, rýb a nie diapozitívy ako „biele pozadie / čierny text“ bez obrázkov.

Odporúčaná