ostatné

Čo je ponuka a dopyt

Obsah:

Čo je ponuka a dopyt

Video: dopyt a ponuka 1 2024, Júl

Video: dopyt a ponuka 1 2024, Júl
Anonim

Štúdium ponuky a dopytu umožňuje kupujúcemu kúpiť tovar za najnižšiu cenu, ktorá sa môže vytvoriť pod vplyvom rôznych faktorov, a predávajúci predať svoje výrobky s najväčším prínosom.

Image

Mať aspoň minimálnu predstavu o tom, čo je ponuka a dopyt, je nesmierne dôležité. Ak viete, ako sa môžu správať v závislosti od rôznych situácií, môžete pre vás ľahko kúpiť alebo predať tovar za najvýhodnejšie ceny.

Pojem ponuka a dopyt

Dopyt a očakávania zákazníkov vytvárajú cenovú politiku na trhu. Takto sa stanovuje taká cena tovaru, ktorá vyhovuje kupujúcemu aj predávajúcemu (každý z nich má svoj vlastný prospech).

Dopyt je potreba tovaru za prevládajúce ceny a hotovostný príjem. Ponuka je množstvo tovaru, ktoré je k dispozícii za danú cenu. Všetci sme teda každý deň ovplyvňovaní ponukou a dopytom.

Príkladom je automobilový trh. Teraz je pozorovaná nadmerná saturácia, t.j. ponuka je mnohokrát vyššia ako dopyt. Ak príde na predaj veľké množstvo tovaru, pravdepodobne sa bude predávať za nižšiu cenu. Preto trh s ojazdenými automobilmi vykazuje klesajúci trend cien. Existuje veľa podobného tovaru (napríklad autá v cenovom rozpätí 300 - 600 tisíc rubľov) a za účelom predaja ojazdeného vozidla (t. J. Nájdenie dopytu po vašej ponuke), predajca začne znižovať cenu.

Kupujúci a predávajúci zastupujú svoje záujmy prostredníctvom ponuky a dopytu. Keďže viete, ako tieto kategórie interagujú, vždy nájdete výhody z predaja aj nákupu.

Túto situáciu vidíme na trhu s novými automobilmi, ale v oveľa menšej miere. V záujme udržania predaja obchodníci konajú propagačné akcie a ponúkajú zákazníkom zľavy.

Odporúčaná