Obchodné riadenie

Ako zostaviť obchodný plán obchodu

Ako zostaviť obchodný plán obchodu

Video: (004) 7 rád ako vytvoriť dobrý biznis plán 2024, Júl

Video: (004) 7 rád ako vytvoriť dobrý biznis plán 2024, Júl
Anonim

Existujú dva typy podnikateľských plánov: pre investora a pre zakladateľov podniku. Prvý je zameraný na prilákanie investícií do projektu, druhý - skôr na to, ako si vybudovať podnik. Pozrime sa, ako sa zostavujú obchodné plány oboch typov pre obchod.

Image

Návod na použitie

1

Začnime pre seba vypracovaním podnikateľského plánu. Nemal by byť veľký a veľmi podrobný, ale je potrebné zdôrazniť všetky dôležité body pri vytváraní a propagácii vášho obchodu. Môžete zostaviť niečo ako tento zoznam otázok na vypracovanie obchodného plánu obchodu:

1. Forma existencie obchodu (bežný obchod alebo internetový obchod? Supermarket alebo butik?).

2. Cieľové publikum a sortiment.

3. Poloha (lacné miesto supermarketu v rezidenčnej oblasti, butik v centre).

4. Obchodná oblasť (veľkosť, náklady na prenájom).

5. Vybavenie (čo je potrebné, dodávatelia, ceny).

6. Zamestnanci (koľko ľudí má najať a koľko im zaplatiť).

7. Náklady na registráciu obchodu, potrebné licencie (napríklad na predaj alkoholu).

8. Reklama.

2

Takýto podnikateľský plán vám v prvom rade pomôže lepšie pochopiť, ako chcete vidieť, čo môže váš obchod urobiť a koľko peňazí to bude stáť. Pri každom čísle musíte vykonať malý prieskum na internete a ísť do konkurenčných obchodov. Ak ste sa v centre pozreli na butik v bielizni, mali by ste skontrolovať, či sú v okolí nejaké podobné butiky, a ak áno, aký druh bielizne je a aké ceny. Na výber kompetentného personálu a na to, aby ste nestratili peniaze navyše, by ste sa mali pýtať, koľko dobrého predajcu na trhu práce „stojí“, a teda ponúknuť rovnaký plat alebo trochu vyšší, ak si to môžete dovoliť.

3

Podnikateľský plán pre investorov je trochu odlišný dokument. V ňom by ste mali uviesť základné informácie o vašom obchode a preukázať, že váš obchod je sľubný, rozvíjajúci sa projekt, do ktorého môžete a mali by ste bezpečne investovať. To neznamená, že podnikateľský plán by mal byť podobný dizertačnej práci, skôr by mal byť pomerne krátky a zrozumiteľný. Zoznam kľúčových bodov, ktoré sa v ňom musia riešiť, bude zvláštny.

4

Podnikanie sú ľudia. Keď premýšľate o perspektívach vášho obchodu, investor sa najprv pozrie na vás a vašich členov tímu - môžete skutočne urobiť taký projekt ziskovým? Váš obchodný plán by preto mal začať stručnou životopisom vás a tých, ktorí s vami obchod vytvárajú. Životopisy by mali zdôrazňovať vaše úspechy, preukazovať vaše odhodlanie a ambície a byť stručné.

5

Aký je váš obchod a čo bude v ňom zvláštne? Pre investora je dôležité vedieť, aký bude váš sortiment, aké sú vaše cieľové publikum, ako ste vybrali oblasť predaja. Tu potrebujete hodnotenie trhu, určitý marketingový prieskum. Ak nemôžete vyhodnotiť trh z hľadiska perspektívy, zákazníkov, podielu na trhu atď., Úplne nerozumiete situácii na trhu.

6

Najdôležitejšou položkou v pláne je finančná predpoveď. Kedy budete platiť? Aký zisk očakávate? Aký bude váš obrat za dva roky? Odpovede na tieto otázky by mali byť čo najjasnejšie a nemali by obsahovať vágne znenie. To sú otázky, ktoré by ste mali venovať všetkému času na výskum, ale dajte presnú (a úprimnú) odpoveď. Predstavte si mesačnú predpoveď na prvý rok a potom štvrťročné rozdelenie na 3-5 rokov. Investori majú záujem o to, kedy sa ich investície vyplatia, a musia to preukázať.

7

Stručne si predstavte prevádzkové náklady na otvorenie obchodu - niečo, čo bolo uvedené v niektorých odsekoch podnikateľského plánu „pre seba“: koľko peňazí budete potrebovať na registráciu obchodu, licencie, vybavenie, personál, reklamu.

8

Nie je dôležité, ako môžete prezentovať svoj podnikateľský plán. Urobte krásnu prezentáciu, pokúste sa zaujať investora, nech sa s potešením pozrie na váš obchodný plán. Veľa záleží na dojme, ktorý urobíte. Investor si musí byť istý, že pred ním je skutočný podnikateľ - energický, aktívny a tvorivo premýšľajúci, ktorý môže otvoriť ziskový obchod.

  • Webová stránka pre malé podniky
  • podnikateľský plán, ako zostaviť

Odporúčaná