ostatné

Ako hľadať ropu v oceáne

Obsah:

Ako hľadať ropu v oceáne

Video: Ako nájdeme ropu? 2024, Júl

Video: Ako nájdeme ropu? 2024, Júl
Anonim

V súčasnosti sa veľa výskumov zameriava na nájdenie ložísk ropy v oceánoch. Je to z dôvodu rastúcej potreby ľudí po energii a vyčerpania ropných rezerv na súši. Predpokladá sa, že pod útrobami vôd sa nachádza veľké množstvo ropných polí, ktoré dokážu uspokojiť potreby ľudstva ďalších niekoľko sto rokov.

Image

Podľa vedcov je v spodnej časti oceánov viac ako 50% ropných ložísk zo všetkých rezervácií sveta. Preto veľmi dôležitým smerom pri hľadaní ložísk ropy je prieskum dna morí a oceánov na prítomnosť uhľovodíkových surovín.

Ťažba ropy na morskom dne je technicky náročná úloha a vyžaduje si precízne a sofistikované vybavenie.

Hľadanie ropy

Geológovia sa zaoberajú hľadaním ropy pod vodou. Hľadajú ropu a plyn v hlbokých vrstvách hornín. Najčastejšie sa na tento účel používa seizmický prieskum, ktorý je nasledovný: zvukové vlny sa vysielajú na dno oceánu, ktoré sa odrážajú od podvodných hornín a vracajú sa späť. Na dodávku vĺn sa používajú špeciálne zvukové delá, ktoré bombardujú dno stlačeným vzduchom.

Na spracovanie odrazených vĺn sa do výskumnej nádoby inštalujú špeciálne zariadenia, ktoré merajú také parametre vlny, ako sú frekvencia, dĺžka a čas návratu. Na základe získaných informácií geológovia určujú, čo je pod morským dnom, pretože rôzne horniny odrážajú zvuk vlastným spôsobom. Počítačové spracovanie takýchto údajov vám umožňuje vytvoriť trojrozmerný obraz vrstiev pod morom alebo oceánom. Olej sa často hromadí v záhyboch hornín, zhora ho možno pokryť plynom. Ak geológovia nájdu takéto záhyby, potom sa začnú práce na inštalácii vrtu a produkcii plynu a ropy na povrchu.

Image

Odporúčaná