rozpočtovanie

Ako určiť hospodársky rast

Ako určiť hospodársky rast

Video: 6. Ekonomika Ekonomický rast a ekonomický cyklus 2024, Júl

Video: 6. Ekonomika Ekonomický rast a ekonomický cyklus 2024, Júl
Anonim

Aktuálnym ukazovateľom, ktorý charakterizuje situáciu v krajine, je hospodársky rast. Je to kvôli zvýšeniu hrubého národného produktu na obyvateľa krajiny, ako aj zvýšeniu výrobnej kapacity.

Image

Návod na použitie

1

Existujú dva spôsoby merania hospodárskeho rastu. Prvým je meranie pomocou ročného rastu celkového národného produktu. Druhý - prostredníctvom zvýšenia miery čistého domáceho produktu.

2

Stanovte cestu hospodárskeho rastu, konkrétne: rozsiahla alebo intenzívna. Pri rozsiahlom raste sa zvyšuje objem pracovných príťažlivostí pre výrobný proces. Z tohto dôvodu dochádza k nárastu zamestnanosti pracovných síl, čím sa znižuje celková miera nezamestnanosti v krajine. Pri tejto rozsiahlej ceste sa zvyšuje aj objem výroby, pretože sa zvyšuje počet zamestnaných osôb. Pracovná sila ľudí sa teda zameriava na výrobu a predaj tovaru alebo služieb.

3

Na zvýšenie produkcie sa vynakladá väčší počet výrobných fixných aktív, hmotných a nehmotných zdrojov. V dôsledku toho sa zvýši vývoj a výroba nových prírodných zdrojov na ich ďalšiu implementáciu do výrobného procesu. V dôsledku hospodárskeho rastu rozsiahlou cestou rastie rast investícií s cieľom financovať zvýšenú výrobu. Pri intenzívnej ceste rastu dochádza k zvyšovaniu efektívnosti využívania výrobných zdrojov, a nie ich objemu, ako pri rozsiahlej metóde. V dôsledku zvýšenia efektívnosti výroby sa ďalej zvyšuje kvalita práce, ako aj priemyselne vyrábaného tovaru alebo služieb.

4

Vypočítajte miery hospodárskeho rastu. Patria sem: miera rastu, rýchlosť rastu a rýchlosť rastu. Rastový faktor sa počíta ako pomer hodnoty ukazovateľa bežného obdobia k hodnote ukazovateľa základného obdobia. Miera rastu je definovaná ako vynásobenie miery rastu 100%. Miera rastu sa vypočíta ako rozdiel medzi mierou rastu a 100%.

Odporúčaná