rozpočtovanie

Aký je rozdiel medzi odpismi a amortizáciou

Obsah:

Aký je rozdiel medzi odpismi a amortizáciou

Video: 56. Základy účetnictví - Odpisy: Podstata účetních a daňových odpisů 2024, Júl

Video: 56. Základy účetnictví - Odpisy: Podstata účetních a daňových odpisů 2024, Júl
Anonim

Pojmy odpisovania a amortizácie majú veľa spoločného a sú spojené s odpismi výrobných aktív. Medzitým nie sú totožné a mali by sa navzájom odlíšiť.

Image

Pojem odpisy a amortizácia

Značná časť nákladov spoločnosti je spojená s nákladmi na kapitálové zdroje (vybavenie, priestory). Ich zvláštnosťou je skutočnosť, že sa nevynakladajú na jediný výrobný cyklus, napríklad na suroviny, ale slúžia roky. Zároveň sa však opotrebujú.

Odpisovanie je proces, pri ktorom objekt stráca svoje vlastnosti, čo má za následok zníženie jeho hodnoty a zníženie hodnoty. To sa môže vzťahovať na také fixné aktíva podniku, ako sú vybavenie, budovy, vozidlá atď.

Z ekonomického hľadiska sa rozlišuje fyzické a morálne opotrebenie. Fyzické odpisy sa spájajú s odpismi majetku, keď stratia svoje vlastnosti v dôsledku starnutia pri používaní tohto majetku. Vypočíta sa ako pomer životnosti majetku k štandardnej životnosti majetku. K odpisom dochádza v dôsledku čiastočnej straty hodnoty dlhodobého majetku v dôsledku objavenia sa nových, vyspelejších technológií alebo pod vplyvom iných faktorov.

Odpisovanie je proces čiastočného prevodu hodnoty dlhodobého majetku, keď sa opotrebujú, na výrobné náklady. Vykonáva sa pomocou odpisových sadzieb.

Existuje takzvaný obeh fixných aktív. Zahŕňa tri fázy: odpisy, amortizácia a kompenzácia. Odpisy a amortizácia sa vykonávajú v procese využívania fixných aktív vo výrobe, preplácanie sa vykonáva počas ich tvorby a obnovy.

Odporúčaná