rozpočtovanie

Ako realizovať predaj bez DPH

Ako realizovať predaj bez DPH

Video: Richard Sulík - Vláda schválila oslobodenie respirátorov od DPH 2024, Júl

Video: Richard Sulík - Vláda schválila oslobodenie respirátorov od DPH 2024, Júl
Anonim

Účtovníci spoločností pôsobiacich v základnom daňovom systéme len zriedka dávajú zelenú na nákup tovaru alebo služieb od podnikov, ktoré pôsobia v zjednodušenom systéme. Je to kvôli problémom s DPH.

Image

Návod na použitie

1

Hlavným problémom je, že podnikateľ v zjednodušenom daňovom systéme nie je povinný platiť do rozpočtu daň z pridanej hodnoty; A bez ohľadu na to, či bol produkt zakúpený s DPH alebo bez DPH, daň si rovnako bude vyžadovať zaplatenie. Vyzeralo by to slepá ulička, ale existuje východisko.

2

Podnikateľ o „zjednodušení“ musí uzavrieť zmluvu s kupujúcim, ktorá by mala obsahovať približne tieto položky: 1. Náklady na výrobky (služby) predávané podľa tejto dohody sú 22 580 rubľov. Náklady na predaný tovar (služby) sa znížili o sumu DPH. Faktúra podľa tejto zmluvy nie je vystavená dodávateľom, tovar (služby) nepodlieha DPH v súlade s článkom 2 ods. 2 346.11 kapitoly 26.2, ako aj odsek 3 čl. 169 kapitoly 21 daňového poriadku.

3

V tomto prípade spoločnosť v zjednodušenom daňovom systéme nemá povinnosť platiť DPH do rozpočtu, pretože faktúra nie je vystavená, a spoločnosť zaplatí za daň z pridanej hodnoty obvyklým spôsobom v základnom daňovom platobnom systéme. Predpokladom takého predaja bez DPH je zníženie nákladov na dodaný tovar alebo poskytnuté služby o sumu dane, ktorú bude kupujúci musieť zaplatiť daňovej službe. V opačnom prípade utrpí stratu.

4

Ak kupujúci požaduje faktúru, môžete ju napísať, ale v tomto prípade je tento dokument zaznamenaný kupujúcim v „knihe nákupov“. Výsledkom bude, že predajca na USN bude povinný predložiť dodatočné daňové priznanie k DPH, ktoré bolo uvedené v dokumente.

5

V každom prípade predajca stráca peniaze: bez faktúry musí znížiť sumu predaja o sumu dane, aby nestratil klienta, a keď bude vystavený, stratí rovnakú sumu pri platbe DPH do rozpočtu. Zároveň „zjednodušená osoba“ nebude schopná zahrnúť tieto výdavky do výdavkov pri výpočte základu pre zaplatenie jednej dane.

Účtovanie nákupných transakcií

Odporúčaná