rozpočtovanie

Ako odrážať základné imanie

Ako odrážať základné imanie

Video: Postup založenia s.r.o. bez nutnosti splatiť základné imanie 5000,- € 2024, Júl

Video: Postup založenia s.r.o. bez nutnosti splatiť základné imanie 5000,- € 2024, Júl
Anonim

Podľa právnych predpisov je základné imanie prvotným vkladom investorov na vykonávanie ich povolených činností. Prvou úlohou pri organizovaní účtovníctva v organizácii je odrážať základné imanie v pôvodnej súvahe a zakladajúcich dokumentoch právnickej osoby.

Image

Návod na použitie

1

V zakladajúcich dokumentoch uveďte typ právnickej osoby, ktorá sa zakladá (charta, zakladajúca dohoda), že nominálna výška schváleného kapitálu by mala byť v rubľoch. Ak sa príspevky poskytujú vo forme majetku v hodnote vyššej ako 200 minimálnych miezd, nezávislý znalec sa vyžaduje na potvrdenie hodnoty majetku.

2

V súvahe by mal byť uvedený základný kapitál v súlade s Chartou v riadku 410 záväzku. Federálna daňová služba vyžaduje pri registrácii spoločnosti s ručením obmedzeným splatenie základného imania najmenej 50%, spoločnosť JSC - vyplatí sa 50% do 3 mesiacov po registrácii av plnej výške počas roka.

3

Ak sa príspevok vyplatí v peniazoch, uskutoční sa zaúčtovaním „debet 50 (51) - kredit 75“. Dlh spoluvlastníkov za príspevky do základného imania sa uhrádza zaúčtovaním typu „debet 75 - kredit 80“, t. ako pohľadávky.

4

Pri vklade dlhodobého majetku ako vkladu použite účet 08 („Dlhodobý majetok“), a nie 01 („Fixný majetok“), pretože zakladatelia platia nielen hodnotu nehnuteľnosti, ale aj všetky náklady spojené s jej uvedením do prevádzky, ocenením, registrácia atď.

5

Uskutočnite platbu za akciu so surovinami a materiálmi zaúčtovaním „Debet 10 - Kredit 75“, ak sa rozhodnete zohľadniť materiály za cenu, alebo zaúčtovaním „Debet 10 - Kredit 76“, ak sa rozhodnete zahrnúť všetky dodatočné náklady (clá, poistenie, preprava). Takéto rozhodnutia sa prijímajú pri schvaľovaní účtovných zásad spoločnosti.

6

Ak zakladateľ z vlastných dôvodov v priebehu roka nezaplatí svoj podiel v plnej výške, spoločnosť by mala:

- vráti prispelú časť akcie neplatiacemu zakladateľovi;

- distribuovať medzi ostatnými spoluvlastníkmi alebo predávať svoj podiel tretím stranám („Debet 75 - Kredit 81“).

Účtovanie schváleného kapitálu, ako sa odráža v účtovníctve

Odporúčaná